Archieffoto (Sandro H. bij start van proces)

Gemoederen raken oververhit op proces-Aquino: broer en beschuldigde maken allebei moordgebaar

Opnieuw een bewogen dag op het assisenproces in Tongeren over de moord op Silvio Aquino. Vandaag getuigen enkele broers van Silvio Aquino, maar ook een bont gezelschap veroordeelde criminelen, kennissen en beschuldigden. Broer Lucio ging in de clinch met beschuldigde Sandro H. Er werd geroepen en ze maakten allebei een moordgebaar langs de hals.Ā 

Het verhaal in een notendop:Ā 

Op 27 augustus 2015 werd de auto waar Silvio Aquino samen met zijn vrouw Silvia in zat, tegengehouden. Niet door de politie - zoals Silvio in eerste instantie dacht - maar door vier mannen met bivakmutsen. Silvia kon ontkomen, Silvio niet. Hij werd afgemaakt met zeven kogels. De mannen die nu terechtstaan zijn lid van een Bosnische Romaclan, hun vermoedelijke opdrachtgever is een man uit Zutendaal. Het is onduidelijk wat het motief was, losgeld vragen of een afrekening binnen het drugsmilieu.Ā De hele reconstructie van de zaak kan je hier lezen.

In onderstaand bericht vatten we sommige delen van getuigenissen van vandaag samen.Ā De meest recente updates van de dag vind je bovenaan. Niet helemaal mee? Lees dan van onder naar boven.

Vandaag komen enkele familieleden van de vermoorde Silvio Aquino aan het woord. Als eerste was het de beurt aan broer Lucio. Hij vertelde over de goeie band die hij met de jongste van het gezin Silvio had. Ze hoorden elkaar wekelijks, vaak zelfs dagelijks. "Silvio was een goeie man", zegt broer Lucio. "Hij was met iedereen goed. Hij wilde ook iedereen helpen, wilde geen problemen met niemand."

Na de moord op Silvio belde een andere broer naar Lucio om hem te zeggen wat er gebeurd was. "Ik ben meteen naar daar gereden, maar alles was afgezet", zegt Lucio. De familie Aquino wist niet meteen wie er achter de moord zat. Dat probeerden ze zelf uit te zoeken, maar eerder waren er al conflicten geweest met beschuldigde (en vermoedelijke opdrachtgever) Martino T. Zo zou die het brein zijn achter een home invasion bij een zus van Aquino. Daarover vertelt Lucio: "Ik was bijna zeker dat Martino T. erachter zat. Mijn zus belde me toen, omdat er iets gebeurd was. Zij had een blauw oog, alles was kapot geslagen. De politie is toen gekomen en ik heb gezegd dat Martino T. erachter zat."

"De dag nadien ben ik met twee vrienden naar Martino T. gegaan, zonder hen te zeggen waarover het ging. We kwamen daar aan en Martino T. schrok, hij werd bleek. Hij had duidelijk stress. Er is niet gesproken over de home invasion, maar ik wou gewoon zien hoe hij reageerde."

Op een bepaald moment zijn er bij Silvio Aquino ook kogels in de brievenbus gevonden. De familie gaat ervan uit dat ook daar Martino T. achter zat. "We hadden een auto voorbij het huis zien rijden en volgens ons zat Martino T. daarin", zegt Lucio. "We hebben daarna ook camerabeelden bij Silvio bekeken en daarop was hij te zien."

De hele tijd weigert Lucio Aquino de naam van Martino T. uit te spreken.Ā 

Confrontatie tussen Lucio Aquino en beschuldigde

Wanneer Lucio Aquino zijn getuigenis erop zit en hij de rechtszaal wil verlaten, komt het tot een confrontatie tussen hem en beschuldigde Sandro H. Ze roepen naar elkaar in het Italiaans. Sandro H. noemt Lucio onder andere "schurk" en "moordenaar".Ā 

Lucio maakt een gebaar met zijn hand langs de hals, net zoals Sandro H. had gedaan op de eerste dag van het assisenproces. Waarop die dat nu ook weer herhaalde. Daarop moeit de hele clan Aquino zich in de discussie, ook de vrouw van Silvio roept Sandro H. vanalles toe.Ā 

Bekijk een overzicht van deze dag op het proces in het verslag van "Het journaal":

Videospeler inladen...

"Martino T. was jaloers op ons"

Na een korte pauze komt nog een broer van Silvio Aquino aan het woord, Antonio maar hij wordt door iedereen Raf genoemd. Op de dag van de moord had hij Silvio 's ochtends nog gezien. Toen hij 's middags hoorde dat Silvio was neergeschoten, ging hij er meteen naartoe. "We hebben wel het verband gelegd met de home invasion eerder bij mijn zus", zegt Raf. "Niet meteen, maar door erover te praten, dachten we uiteindelijk wel dat Martino T. erachter zat."

"Was Martino T. jaloers op jullie?", wilde de voorzitter weten. "Ja", denkt Raf Aquino. "Toen hij nog een restaurant had niet, maar na het faillissement was hij wel jaloers."

Ook Raf Aquino vertelt dat hij Martino T. had herkend op camerabeelden toen er een envelop met een kogel in de brievenbus was beland. "Ik ben dan met Silvio en een vriend ernaartoe gereden. Martino T. zei dat hij alleen maar aandacht had willen trekken. Volgens Raf wilde hij zeggen: ik heb niets meer, kan het geld dat ik geleend heb niet teruggeven, dus jij gaat me nu helpen."

ā€œVrienden naaien je, vijanden doden jeā€

Eerder vandaag waren er al opmerkelijke getuigenissen gepasseerd. Zo was er het verhaal van een vriend van beschuldigde Martino T. De man is een veroordeelde drugscrimineel die op dit moment in de gevangenis in Beveren zit. Eigenlijk wou hij niet naar Tongeren overgebracht worden om te getuigen. Naar eigen zeggen werd hij met geweld uit zijn cel gehaald en hij excuseerde zich voor de outfit waarin hij voor het hof van assisen verscheen. Een wit T-shirt en een oranje short.Ā 

Hij vertelt dat hij in mei 2015 ontvoerd werd door 10 gemaskerde mannen die eruit zagen als politiemannen. ā€œZe namen mij mee in mijn auto, trokken een zak over mijn hoofd en reden met mij naar mijn appartement. Daar stalen ze geld, dure horloges, kledij en handtassen.ā€ De man deed geen aangifte bij de politie, want dat zou toch niets uitgehaald hebben. Hij probeerde zelf achter de daders aan te gaan. ā€œMeestal is het iemand die je kent, meneer de voorzitter", zei hij, "want vrienden naaien je, vijanden vermoorden je.ā€ De daders vond hij niet en zijn dure horloges ook niet, zegt hij. Maar de modus operandi van de daders komt overeen met de manier waarop de Romaclan die terechtstaat op het proces te werk ging.

"Voor wat er gebeurd is, zal hij betalen"

Wat later komt het ook al tot echte scheldpartijen op het proces, tussen getuigen en beschuldigden.Ā Een man die met Silvio in de gevangenis heeft gezeten, kreeg na de moord informatie uit de gevangenis van Oudenaarde over de vermoedelijke daders. Op het assisenproces wijst hij naar de beschuldigden met de woorden: ā€œdie honden daarā€. Waarop beschuldigde Sandro H tussenkomt en hem toeroept: ā€œHij noemt andere mensen honden, maar hij is zelf een hond.ā€

Nog een andere getuige, een jeugdvriend van de Aquino's, verwijst naar de vermoedelijke opdrachtgever als "dat varken daar" en nog: "Het is een beest, hij vindt dingen uit. Zeg hem dat hij zich ophangt, ik zal hem een koord geven. Voor wat er gebeurd is, zal hij betalen."

Meest gelezen