Restaurant Boury derde restaurant met drie sterren in ons land: "Uniek om bij dit clubje te horen"

Een grote verrassing voor restaurant Boury vandaag tijdens de uitreiking van de Michelinsterren, want op de valreep werd het restaurant uit Roeselare beloond met een derde ster. Voor chef Tim Boury is het de ultieme bekroning. "Op dit niveau draait alles rond details", vertelt hij aan onze redactie. "Uiteraard is het dagelijks hard werken om een ster te krijgen en te behouden, maar je moet ook tijd maken voor rust en je gezin om te kunnen presteren."

Ons land is een driesterrenrestaurant rijker. Naast het Hof van Cleve in Kruisem en Zilte in Antwerpen, mag ook restaurant Boury in Roeselare zich tot de unieke categorie rekenen. Dat nieuws kreeg het restaurant pas helemaal op het einde van de uitreikingsshow, toen de groepsfoto zelfs al genomen was. 

Bij chef Tim Boury dringt het nieuws dan ook nog niet helemaal door. "Ik had dat totaal niet verwacht, voor mij was het een echte verrassing", reageert hij vol ongeloof in "VRT NWS Live". "Ik had wel al geruchten gehoord van betrouwbare bronnen, maar je weet het nooit zeker. Je weet het pas zeker als je op het podium staat."

Restaurant Boury is daarmee het derde driesterrenrestaurant in ons land en werd door zijn twee collega's meteen omarmd. "Ik zag Peter (Goossens van het Hof van Cleve, red.) en Viki (Geunens van Zilte, red.) daarnet. Het gevoel dat zij mij gaven, was dat ze super content waren dat ik één van hen was. Dat deed me echt wel deugd."

BEKIJK - "We zijn met drie in België, ik vind dat wel uniek. Toen ik een kleine jongen was, waren er drie driesterrenrestaurants, een hele tijd was dat niet zo en nu is het opnieuw en hoor ik erbij. Ik ben super tevreden."

Videospeler inladen...

Hard werk en tijd voor gezin

Een specifiek recept of handleiding om drie Michelinsterren te behalen, is er volgens Boury niet. "Ik denk dat jarenlange continuïteit op een hoog niveau nodig is. In de gastronomiewereld is dat vooral de basis voor drie sterren. Je bouwt op, krijgt één ster, wordt beloond met een tweede en dan is het de bedoeling om dat niveau te behouden en her en der nog verbeteringen te creëren." 

Daarbij draait het vooral om de details, vertelt hij. Zowel in ontvangst, als bediening, eten en beleving. "Om een ster te krijgen moet je dagelijks hard werken. En om een ster te behouden is dat een beetje hetzelfde scenario. Dagelijks probeer je jezelf te overtreffen en je team in dezelfde richting te krijgen zodat zij zichzelf ook overtreffen. En dit gehele plaatje moet je overbrengen naar de gast toe."

Om een ster te krijgen moet je dagelijks hard werken. En om een ster te behouden is dat een beetje hetzelfde scenario
Tim Boury - chef restaurant Boury

Om de lange dagen vol te houden, is een goede work-life balance belangrijk, aldus Boury. "Spanning, stress en druk heb je elke dag, maar het belangrijkste is dat je dat goed onder controle probeert te houden. Je moet tijd maken voor rust, voor je gezin, je familie. Als daar alles goed zit, kan je pas presteren. Dat is een heel belangrijke factor." Boury probeert dat alvast te doen met zijn twee dochters en vrouw.

Meest gelezen