In de Schoolweg komt er wellicht tot 28 juni een samenscholingsverbod. © Ward Bosmans

Willebroek voert maatregel in na herhaaldelijk amok tijdens fuiven: “Onze jongeren moeten veilig kunnen uitgaan”

Willebroek -

Willebroek voert een tijdelijk samenscholingsverbod in voor meer dan drie personen op de Schoolweg en de onmiddellijke omgeving. Dat komt er na herhaaldelijk amok tijdens fuiven. Een harde kern van 24 jongeren zorgt voor de meeste overlast. “Het samenscholingsverbod zou tot 28 juni gelden, waarna er een evaluatie wordt gemaakt op de volgende gemeenteraad”, zegt burgemeester Eddy Bevers (N-VA).

Ward Bosmans

Dinsdag wordt het samenscholingsverbod op de gemeenteraad ter goedkeuring voorgelegd. Dit nadat er alleen de voorbije weken al op drie verschillende fuiven van Willebroekse jeugdbewegingen amokmakers kwamen vechten. Op 7 mei moesten er zelfs twee jongeren worden afgevoerd naar het ziekenhuis na een vechtpartij op een fuif van Chiro Sint-Jef in deelgemeente Tisselt.

“Laat mij benadrukken dat meer dan 99,9% van onze jongeren zich wel voorbeeldig gedraagt”, zegt burgemeester Eddy Bevers uit. “Spijtig genoeg is er een heel kleine minderheid die voor overlast zorgt. Het samenscholingsverbod zal voor alle duidelijkheid geen impact hebben op families die daar met hun kinderen gaan wandelen of voor de horecazaken of evenementen in de omgeving”, vult Bevers aan.

Burgemeester Eddy Bevers wil in dialoog gaan met de jongeren. © Joris Herregods

Volgens korpschef van de politiezone Mechelen-Willebroek Yves Bogaerts doet de politie al het mogelijke. “We kunnen natuurlijk niet 24 uur aan een stuk ons bed maken in het centrum van Willebroek.” De korpschef gaf een overzicht van de acties die sinds 21 december tot nu werden ondernomen. “Dagelijks is er een extra ploeg aanwezig op het terrein en het wijk- en drugsteam legde de focus op het centrum waar de overlast het grootst is.”

Harde kern van 24 jongeren

Yves Bogaerts. © Joris Herregods

“We kregen in die periode 115 meldingen. Daar waren in totaal 80 jongeren bij betrokken waarvan we er 24 kunnen bestempelen als de harde kern”, weet Bogaerts. Er werden 15 dossiers opgemaakt om bestuurlijke maatregelen te nemen. Eén jongere is op dit moment nog aangehouden, twee anderen kregen voorwaarden opgelegd.

“De veelplegers pakken we streng aan met een lik-op-stukbeleid. Voor acht jongeren willen we aan het gerecht vragen om hun identiteit te delen met de burgemeester. Zo kan er overleg plaatsvinden of kan de burgemeester hen een plaatsverbod opleggen of een cursus laten volgen en dergelijke”, licht de korpschef toe.

Dialoog

15 van de 24 jongeren van de harde kern kregen een waarschuwingsbrief van de burgemeester, waarin gevraagd wordt om hun gedrag bij te sturen en in dialoog te gaan. Daarbij wil de gemeente focussen op twee pistes. Enerzijds om een veilig fuifkader te creëren, bijvoorbeeld door middel van een fuifcharter, de inzet van veiligheidsstewards of fuifcoaches. Anderzijds willen ze de polarisatie tegengaan door gespreksavonden en vormingen te organiseren.

“Uiteraard moeten onze jongeren veilig kunnen fuiven. Er zijn nu al enkele maatregelen van kracht die voor een veilig fuifklimaat moeten zorgen”, zegt Bevers. Zo verlopen aanvragen voor fuiven via het evenementenloket, waaraan standaard enkele veiligheidschecks aan verbonden zijn. De organisatoren kunnen rekenen op een financiële bijdrage om een deel van de extra kosten te dekken om aan die wettelijke richtlijnen te voldoen. “Voor onze eigen zalen willen we samenwerken met een securitybedrijf zodat duidelijke afspraken kunnen gemaakt worden. Wat verwacht de politie van de organisatie en andersom?”

Wandeling afgelast

Vorige week las je in deze krant het verhaal van Thijs (23) en Senne (17), twee Willebroekse jongeren die het ook beu zijn dat er op iedere fuif amok gemaakt wordt. Ze riepen op om op dinsdag 24 mei deel te nemen aan een wandeling voor veilig fuiven. De wandeling werd ondertussen afgelast, volgens hun sociale media omdat het gemeentebestuur te lang talmde met de goedkeuring van hun aanvraag. De burgemeester zelf zegt dat hij via de sociale media had vernomen dat de jongeren zelf hadden gekozen om de wandeling niet te laten doorgaan. “Bovendien hadden we signalen opgevangen dat een aantal andere jongeren een tegenactie planden. We moesten dus sowieso wachten op veiligheidsadvies van de politie”, legt Bevers uit.

Senne en Thijs annuleerden hun wandeling voor veilig fuiven omdat volgens hen het gemeentebestuur te lang talmde met een goedkeuring van hun aanvraag. © rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen