Even zwaaien bij het binnenrijden van het paleis, meer kregen we van het bezoek van Juan Carlos aan zijn zoon niet te zien.
AFP or licensors

Een ongemakkelijk weerzien: Spaanse ex-koning Juan Carlos sluit bezoek aan thuisland af met lunch met koning Felipe

De Spaanse ex-koning Juan Carlos heeft op de laatste dag van zijn korte reis naar Spanje een bezoek gebracht aan zijn zoon, koning Felipe VI. Juan Carlos leeft al bijna 2 jaar in Abu Dhabi, nadat hij door verschillende fraudezaken in opspraak was gekomen. Zijn zoon nam openlijk afstand van hem. De Spaanse regering zegt dat de ex-koning alvast "een kans gemist heeft om uitleg te geven en vergiffenis te vragen".

Voor het eerst sinds hij op 3 augustus 2020 Spanje verliet en naar de Verenigde Arabische Emiraten verhuisde, heeft de Spaanse ex-koning Juan Carlos nog eens voet op Spaanse grond gezet. Zij het maar voor enkele dagen. "Om alles te normaliseren", klonk het.

En dat bezoek is niet onopgemerkt voorbij gegaan. De voorbije drie dagen nam hij deel aan een zeilwedstrijd in het noordwesten van Spanje en de oud-koning deed weinig moeite om zich te verbergen. Juan Carlos zwaaide naar hartenlust naar de camera's en fotografen.

AFP or licensors

Groot contrast met vandaag. Op zijn laatste dag in Spanje stond een ontmoeting met zijn zoon, koning Felipe VI, koningin Letizia en vermoedelijk ook koningin Sophia op de planning. Koningin Sophia, de vrouw van Juan Carlos, verhuisde niet mee naar Abu Dhabi en bleef in het paleis Zarzuela wonen.

Het koningshuis was enorm karig in zijn communicatie. De ontmoeting stond niet op de officiële agenda. Het gaat om een louter familiale gelegenheid in de privésfeer, werd gezegd. Er werd enkel gecommuniceerd dat Felipe, zijn vrouw Letizia en "andere leden van de familie" aanwezig zouden zijn.

Iets na 10 uur vanmorgen reed Juan Carlos het terrein van het paleis Zarzuela op. Gevraagd naar wat hij van het bezoek verwachtte, klonk het kort: "Abrazos." Omhelzingen, knuffels. Of het er hartelijk aan toeging, is maar de vraag. Foto's of beelden van vader en zoon zijn er niet. Na het bezoek aan zijn familie vertrekt Juan Carlos weer naar Abu Dhabi.

Koning Felipe VI nam enkele jaren geleden afstand van zijn vader, in een poging om het imago van de Spaanse monarchie wat op te poetsen, na de vele schandalen waarin zijn vader op het einde van zijn regeerperiode was verwikkeld. Dat werk wilde Felipe niet laten verknallen door het blitzbezoek van zijn vader. Een kort bezoek aan Zarzuela kon nog net, er overnachten werd Juan Carlos verboden.

In de 654 dagen dat Juan Carlos niet meer in Spanje woont, zouden Felipe en zijn vader elkaar maar één keer aan de telefoon hebben gesproken, zo zegt het Paleis zelf. Met name vorige week, op 15 mei, toen koning Felipe in Abu Dhabi was wegens de dood van de president van de Verenigde Arabische Emiraten, sjeik Khalifa. Hoewel ze op dat moment in dezelfde stad waren, bleef het dus bij een telefoongesprek.

Beluister een gesprek met correspondent Rop Zoutberg in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Ook de Spaanse regering stond niet meteen te juichen bij het mediatieke bezoek van de oud-koning. Een woordvoerder zei dat Juan Carlos "een kans gemist heeft om uitleg te geven en vergiffenis te vragen". Het gedrag van Juan Carlos de voorbije jaren, noemde ze "noch ethisch, noch een voorbeeld".

Ze benadrukte wel de steun van de regering voor de huidige koning, Felipe VI, omdat hij een poging doet om de financiële transparantie van de Spaanse monarchie te verhogen.

Juan Carlos en Felipe, tijdens de troonopvolging in 2014, toen alles nog - min of meer - koek en ei was.

Financiële wanpraktijken, affaires en ongelukkige jachtpartijen

Juan Carlos (84) was koning van Spanje van 1975 tot 2014, toen hij afstand deed van de troon. Hij werd geloofd voor zijn inspanningen om de Spaanse democratie op het rechte pad te houden, na de Franco-dictatuur. Maar de laatste jaren van zijn koningschap werden geplaagd door corruptieschandalen, vooral door de innige band met het Saudische koningshuis.

Maar ook zijn affaires met vrouwen en andere ongelukkige escapades, zoals de jacht op olifanten in Afrika terwijl hij erevoorzitter was van de Spaanse tak van het Wereldnatuurfonds WWF, werden hem niet bepaald in dank afgenomen.

Na zijn aftreden kwam het ene na het andere financiële schandaal aan het licht, maar alle gerechtelijke procedures werden uiteindelijk stopgezet, wegens te weinig bewijs of omdat de voormalige vorst schikkingen met justitie had getroffen.

Nadat het laatste onderzoek naar financiële wanpraktijken begin maart was stopgezet, waren er al geruchten dat Juan Carlos naar Spanje zou terugkeren. Definitief zeker nog niet. Dit korte bezoek van enkele dagen veroorzaakte al heel wat opschudding in Spanje.

Juan Carlos werd bij aankomst aan de zeilclub in het noordwesten van Spanje én vanmorgen aan het paleis dan wel toegejuicht, de voorbije dagen werd op verschillende plaatsen ook betoogd tegen de ex-koning. Toch melden verschillende Spaanse media dat hij over drie weken al opnieuw een bezoek aan zijn thuisland zou willen brengen.

UIT HET ARCHIEF: Een overzicht van het leven en werk van Juan Carlos naar aanleiding van zijn troonsafstand in 2014.

Videospeler inladen...

Meest gelezen