Politie: ‘Slachtoffers spiking verklaarden prikletsel te hebben’

 ©  belga

Verschillende mensen voelden zich tijdens de wedstrijd van KV Mechelen afgelopen zaterdag plots duizelig en onwel en zochten medische hulp. ‘Tijdens het verhoor verklaarden ze ook een prikletsel te hebben’, zegt de politie van Mechelen.

kma

Het gaat in totaal om veertien mensen. Enkele van hen werden naar het ziekenhuis overgebracht, anderen kregen verzorging in de medische post van het voetbalstadion.

De precieze omstandigheden worden nog onderzocht, maar Dirk Van de Sande van de lokale politie Mechelen-Willebroek laat weten dat verschillende slachtoffers prikletsels hebben getoond tijdens hun verhoor. ‘Dat hebben we zo vastgelegd in het proces-verbaal. Maar de letsels zijn nog niet medisch vastgesteld.’

‘De eerste vaststellingen zijn duidelijk’, aldus Van de Sande. ‘De meldingen van de slachtoffers waren duidelijk en goed omschreven.’

Verder onderzoek moet uitwijzen wat er gebeurd is en of er kwaad opzet in het spel is. Onder meer camerabeelden zullen worden bekeken. Uit een eerste toxicologische analyse zou blijken dat er geen sporen van verdovende middelen zijn gevonden in het bloed van de slachtoffers.

Wat is spiking?
Als je drankje 'gespiket' wordt, betekent dat dat iemand alcohol of drugs vermengd heeft in je drankje zonder dat je daar iets vanaf weet.
Veelvoorkomende symptomen zijn: duizeligheid, misselijkheid, verwardheid, evenwichtsverlies, spraakproblemen en geheugenverlies.
'Needle spiking' is het fenomeen waarbij iemand gedrogeerd zou worden via een injectienaald. Toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven): 'Als je het gevoel hebt dat je bent geprikt, ga dan zo snel mogelijk naar de hulpdiensten en laat je onderzoeken.'

Correctie 24 mei: Dit artikel werd aangepast om de communicatie van de politie over de prikletsels te verduidelijken.