De Pro League, met CEO Lorin Parys, introduceerde alweer een nieuwe competitieformule. ©  rr

Met 14 in eerste, met 18 in tweede klasse: Pro League presenteert alweer nieuw plan om competitie te hervormen

Er ligt alweer een nieuw plan om tafel om de competitie te hervormen. 14 clubs in eerste klasse, 18 in tweede. Het lijkt te nemen of te laten. Of twee derde van de clubs stemt ermee in, of volgend seizoen degraderen er 3 ploegen en spelen we vanaf het seizoen 2023-24 weer met 16 in eerste klasse. In het nieuwe voorstel kunnen maar liefst 4 clubs degraderen. Hoe men tot die 14 ploegen moet komen, is nog niet duidelijk.

Ludo Vandewalle

Na alle probeersels van de afgelopen maanden wordt dit het ultieme voorstel om volgend seizoen drie degradanten uit de eerste klasse te vermijden. Het plan lijkt op het eerste gezicht op wat we voor de coronacrisis kenden – met Play-off 1 en Play-off 2 – maar het heeft ook enkele wezenlijke verschillen.

Eerste klasse zou namelijk uit slechts veertien clubs bestaan. Ze spelen een volledige competitie onder elkaar (26 wedstrijden) en daarna play-offs. De eerste zes spelen een PO1 voor de titel. De halvering van de punten wordt afgeschaft. De Europese tickets worden op basis van de eindrangschikking in PO1 verdeeld, zoals we dat nu al enkele jaren kennen. De vierde in de stand kan zijn Europees ticket nog kwijtspelen als het de barrages tegen de winnaar van PO2 verliest.

 ©  BELGA

PO2 wordt spannender

Er komt dus opnieuw een PO2 waar alle andere clubs aan deelnemen, zodat niet langer begin april het seizoen kan gedaan zijn voor de helft van de clubs. De nummers zeven tot en met veertien worden ingedeeld in twee poules in PO2. Spannender dan ooit want ze spelen nog voor een Europees ticket én tegen de degradatie.

De eerste twee uit elke poule strijden in kruisfinales om een barragematch voor een Europees ticket tegen de vierde uit PO1. De nummers drie en vier uit elke poule zijn er erger aan toe. Ook zij spelen kruisfinales, maar tegen de degradatie. De derde uit poule 1 tegen de vierde uit poule 2, de vierde uit poule 1 tegen de derde uit poule 2. En nu komt het: de twee verliezers van die finales degraderen onherroepelijk uit eerste klasse. Hun plaatsen worden ingenomen door de nummers 1 en 2 uit tweede klasse. Theoretisch kunnen zodoende de zevende en achtste na de reguliere competitie nog uit eerste klasse degraderen.

De winnaars van de degradatieduels uit PO2 van eerste klasse zijn nog niet veilig. Zij moeten het in nieuwe heuse finales opnemen tegen de winnaars van de play-offs in tweede klasse. Die twee teams uit tweede klasse komen uit een knock-outsysteem tussen de nummers 2 tot en met 8 uit die tweede klasse. Een tweede klasse overigens die uit achttien ploegen bestaat, onder wie vier belofteploegen van clubs uit eerste klasse, en waarvan de laatste twee degraderen naar de amateurreeksen.

 ©  Isosport

Financiële compensaties

Waarom zou deze competitiehervorming nu wel lukken terwijl het de vorige keren altijd op het een of het ander is stukgelopen? Omdat er aan alle partijen toegevingen zijn gedaan. De grote clubs krijgen een kleinere competitie in eerste klasse met maximaal 36 wedstrijden. De kleinere clubs krijgen een behoorlijke parachute bij degradatie. Liefst 20 miljoen euro – dat is 20 procent van het huidige tv-contract – zouden de clubs van tweede klasse onder elkaar mogen verdelen. Bovendien wordt het meervoudig stemrecht afgeschaft. Niet langer drie stemmen voor de topclubs, twee voor de kleinere en één stem voor de clubs uit 1B. Ook wordt een seizoen langer – dus ook in 2023-24 – met achttien clubs in eerste klasse gespeeld.

De Algemene Vergadering van de Pro League beslist op donderdag 2 juni of het plan wordt aanvaard. Als dat niet gebeurt, degraderen er volgend seizoen drie clubs en telt eerste klasse vanaf 2023-24 zestien clubs en PO1 en PO2 zoals voorheen.

LEES OOK. Veel vraagtekens over nieuw plan rond competitiehervorming, vooral scepsis bij de kleinere clubs

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL