De Amerikaanse president Joe Biden geflankeerd door de Japanse premier fumio Kishida en zijn echtgenote.
Yomiuri

President Joe Biden zegt -opnieuw- dat VS militair zou ingrijpen als China zou binnenvallen in Taiwan

Als China Taiwan zou binnenvallen, dan zou de VS militair ingrijpen. Dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden gezegd tijdens een bezoek aan Japan. Het is al de tweede keer dat Biden een uitspraak in die zin doet. Hij lijkt daarmee afstand te nemen van het officiële Amerikaanse beleid, maar het Witte Huis en het Pentagon haastten zich om te beklemtonen dat dat niét het geval is.

De Amerikaanse president deed zijn uitspraak tijdens een persconferentie in Japan, waar hij op werkbezoek is. Toen de vraag kwam of de VS militair zou kunnen ingrijpen mocht China Taiwan binnenvallen, antwoordde Biden voluit "ja". "We gaan akkoord met het Eén-Chinabeleid, maar het idee dat het met geweld kan worden afgedwongen, is gewoon niet gepast", zei hij. "Dat zou heel de regio ontwrichten en zou lijken op wat in Oekraïne gebeurt."

Het is al de tweede keer dat Biden een uitspraak in die zin doet. De eerste keer was in oktober vorig jaar, tijdens een gesprek bij nieuwszender CNN. Toen sprak hij dezelfde bereidheid uit om militair in te grijpen in het geval van een inval, omdat "we hierover een belofte hebben gedaan". 

Biden kondigde daarnaast ook aan dat Washington en Japan nauwer zullen samenwerken om het dominantere gedrag van China tegen te gaan, dat in strijd is met het internationaal recht. De Japanse premier verklaarde van plan te zijn om de defensie-uitgaven drastisch te verhogen.

Pentagon en Witte Huis sussen: "Geen breuk"

Met zijn uitspraak lijkt Biden afstand te nemen van het officiële beleid van de VS, gebaseerd op een zogenoemde "strategische dubbelzinnigheid". Het Amerikaanse beleid ten aanzien van Taiwan is altijd een politieke en diplomatieke evenwichtsoefening geweest. 

Washington huldigt een Eén-Chinabeleid, dat stelt dat China en Taiwan bij elkaar horen. Het erkent sinds 1979 Peking als hoofdstad en niet Taipei. Toch hebben de VS Taiwan altijd gesteund en is er een akkoord over militaire middelen voor Taiwan.

In Peking is fel gereageerd op de uitspraak van Biden. "De VS speelt met vuur", zegt Zhu Fenglian van het Bureau voor Taiwanese Zaken, een agentschap van de Chinese regering. "Niemand mag de vastberadenheid, sterke wil en het krachtige vermogen van het Chinese volk onderschatten om zijn nationale souvereiniteit en territoriale integriteit te verdedigen", reageert het ministerie van Buitenlandse Zaken. "We vragen dat de VS meteen stopt met het sturen van slechte signalen."

Het Witte Huis en het Pentagon haastten zich om te zeggen dat Bidens uitspraak geen breuk is met het beleid van de voorbije jaren. "Zoals de president zei, is ons Eén-China beleid niet veranderd", zegt minister van Defensie Lloyd Austin. "Hij heeft dit beleid bevestigd en ons engagement uitgesproken voor vrede en stabiliteit in de regio."

De spanningen tussen China en Taiwan dateren van 1949. Chinese nationalisten vluchtten toen naar Taiwan nadat ze de burgeroorlog hadden verloren van de communisten. Sindsdien heeft de eilandstaat een onafhankelijke regering, die zichzelf officieel nog altijd de Republiek China noemt. De bevolking op het eiland, een mengeling van uit het vasteland gevluchte nationalisten en Taiwanezen die al op het eiland woonden onder koloniaal bewind, beschouwt zich sindsdien als een onafhankelijke staat.

De communistische partij regeert al even lang over het vasteland: de Volksrepubliek China gedoopt. Peking beschouwt Taiwan nog altijd als onderdeel van het Chinese grondgebied. Die nationalistische gedachte is na meer dan zeventig jaar nog altijd de hoofdreden waarom China op een "volledige hereniging" aast.

Meest gelezen