De voormalige Oekraïense president Janoekovitsj ©  AP

Rechter in Kyiv vaardigt arrestatiebevel uit tegen voormalig president Janoekovitsj wegens verraad van Oekraïne

De huidige Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft in eigen land momenteel de status van nationale held. Een van zijn recente voorgangers, Viktor Janoekovitsj, wordt eerder gezien als een nationale verrader. Een districtsrechtbank in Kyiv heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de voortvluchtige Janoekovitsj, die president was tussen 2010 en 2014. Tegen hem is een strafprocedure opgestart wegens landverraad voor het ondertekenen van de voor Rusland gunstige ‘Charkov-akkoorden’.

joro
Bron: Pravda

Die ‘Charkov-akkoorden’ werden ondertekend op 21 april 2010 door de toenmalige Oekraïense en Russische presidenten Viktor Janoekovitsj en Dmitri Medvedev. Zij kwamen overeen om het verblijf van de Russische vloot in de Zwarte Zee, in Oekraïens territorium, met 25 jaar te verlengen.

De Russischgezinde Janoekovitsj werd vier jaar later afgezet als president na de Maidan-revolutie in Kyiv en moest het land uitvluchten. Kort na zijn aftreden begin 2014 besliste Rusland om het oosten van Oekraïne militair binnen te vallen en het schiereiland Krim te annexeren.

Uit onderzoek van het parket in Oekraïne moet nu blijken dat Janoekovitsj met het ondertekenen van de akkoorden gehandeld heeft in strijd met de grondwet en ten koste van de soevereiniteit, territoriale integriteit en staats- en economische veiligheid van Oekraïne. Het onderzoek stelt dat Janoekovitsj hulp verleende aan een vreemde staat, met name de Russische federatie bij het uitvoeren van activiteiten die Oekraïne schaden.

Volgens de procureur-generaal leidde het akkoord er toe dat het aantal Russische troepen op Oekraïens grondgebied gevoelig kon toenemen en zich op die manier kon voorbereiden op de inval van de Krim en Sebastopol.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER