Nieuwe Mechelsesteenweg aan E314 in Leuven krijgt make-over om veiligheid voetgangers en fietsers te verhogen

De komende jaren krijgt de Nieuwe Mechelsesteenweg in Leuven een grondige make-over. Aan het stuk tussen het op- en afrittencomplex van de E314 en de ring rond Leuven zullen twee tunnels gebouwd worden om de veiligheid van fietsers en voetgangers te verhogen. De plannen zijn vanavond goedgekeurd op de Leuvense gemeenteraad.

"Dit stuk weg van de Nieuwe Mechelsesteenweg is vandaag een zwart punt: het is te onveilig voor zwakke weggebruikers", zei schepen van Openbare Werken Dirk Vansina (CD&V). "We zijn heel tevreden dat het Agentschap Wegen en Verkeer dit dossier zal leiden."

Twee nieuwe tunnels zullen het in de toekomst voor fietsers en voetgangers mogelijk maken om de Nieuwe Mechelsesteenweg over te steken, zonder in conflict te komen met gemotoriseerd verkeer. De ene tunnel komt aan de Vlietstraat, de andere komt op verzoek van de omwonenden aan Kareelveld.

Om de snelweg over te steken, zal er voor de zwakke weggebruikers bovendien een aparte brug worden gebouwd, gescheiden van auto's en vrachtwagens. Aan de westkant van de Nieuwe Mechelsesteenweg zal ook een dubbelrichtingsfietspad aangelegd worden. Richting Herent wordt daarnaast een aparte busbaan aangelegd. 

Onteigeningen

Om de nieuwe plannen uit te voeren, zijn enkele onteigeningen nodig. De getroffen bewoners zijn op de hoogte gebracht. Op 30 mei staat een infoavond gepland voor de hele buurt.

Een concrete timing voor de werken is nog niet bekend. Eerst moet een voorontwerp en een definitief ontwerp klaar zijn. De totale kostprijs voor het project wordt geraamd op 3,5 miljoen euro. Leuven zou instaan voor 400.000 euro. 

De meerderheidspartijen CD&V, Groen en Vooruit, en oppositiepartij PVDA stemden voor het ontwerp. N-VA, Open VLD en Vlaams Belang onthielden zich.

Meest gelezen