Piloten steunen actie van bemanningsleden Ryanair

BeCA, de beroepsvereniging van lijnpiloten in België, steunt de actie van de bemanningsleden, met thuisbasis in ons land, van Ryanair. Dat heeft de vereniging laten weten in een gemeenschappelijk communiqué met de christelijke vakbond ACV Puls.

Enkele dagen geleden raakte bekend dat de vakbonden uit vijf landen, waaronder België, dreigen met een Europese staking van het cabinepersoneel (stewards en stewardessen) bij Ryanair als de Ierse lagekostenmaatschappij niet instemt met "een echte sociale dialoog". Toen klonk het dat er vanaf juni zowat overal in Europa sporadische of gecoördineerde acties zouden kunnen plaatsvinden. Intussen is ook een stakingsaanzegging verstuurd, zeggen ACV Puls en BeCa.

De piloten van Ryanair eisen nu in het communiqué "dat de rechten van de werknemers krachtens de Belgische wetgeving worden gerespecteerd en dat een echte sociale dialoog tot stand wordt gebracht". Volgens hen heeft Ryanair tot hiertoe enkel het conflict opgezocht om geschillen met zijn werknemers op te lossen. 

Ze betreuren dat ze hun toevlucht moeten nemen tot staking als allerlaatste middel om gehoord te worden en verontschuldigen zich alvast bij de passagiers voor het ongemak. Maar, aldus de piloten, "het is aan Ryanair om anders met het personeel om te gaan en zo een moderne en respectabele maatschappij te worden voor werknemers en passagiers".

Meest gelezen