Direct naar artikelinhoud
NieuwsVerenigd Koninkrijk

Britse tv publiceert beelden van feestende premier Boris Johnson tijdens lockdown

Op de foto’s is te zien hoe de Britse premier met zijn collega’s aan het proosten is en een toast uitbrengt, naast een tafel met daarop onder meer wijnflessen en glazen.Beeld VIA REUTERS

De Britse premier Boris Johnson komt opnieuw in de problemen. Het Britse nieuwsprogramma ‘ITV News’ heeft foto’s gepubliceerd van een feestende en drinkende Johnson op een van de overheidsfeestjes tijdens de coronalockdown. Ze zouden zijn gemaakt op 13 november 2020, toen het Verenigd Koninkrijk voor de tweede keer in lockdown was en er volgens Johnson van feesten geen sprake was.

en

Op de foto’s is te zien hoe de Britse premier met zijn collega’s aan het proosten is en een toast uitbrengt, naast een tafel met daarop onder meer wijnflessen en glazen. In een verklaring zegt ITV News dat het programma de beelden heeft vrijgegeven “in het belang van het publiek”. Volgens het programma trekken de beelden de eerdere uitleg van Johnson over ‘partygate’ in twijfel. Tegenover het Britse parlement verklaarde de premier eerder dat hij niet wist dat de coronamaatregelen tijdens bijeenkomsten niet altijd waren nageleefd.

Volgens een woordvoerder van Downing Street 10 werd naar aanleiding van het feestje op 13 november 2020 één boete uitgedeeld, meldt de BBC. Die boete zou niet voor premier Johnson zijn geweest.

Britse tv publiceert beelden van feestende premier Boris Johnson tijdens lockdown
Beeld VIA REUTERS

De politie in Londen heeft in totaal 126 boetes uitgedeeld aan Britse overheidsmedewerkers naar aanleiding van overheidsfeestjes en -borrels op momenten waarop in Engeland strenge coronamaatregelen golden. De boetes gaan over in totaal acht bijeenkomsten tussen mei 2020 en april 2021. Johnson kreeg alleen een boete voor een verjaardagsfeest in 2020.

Topambtenaar Sue Gray kreeg eerder van Johnson het verzoek om onderzoek te doen naar ‘partygate’. Overheidsbronnen melden dat het volledige rapport hierover mogelijk deze week wordt gepubliceerd. “Daarna zal de premier het parlement uitgebreid te woord staan”, aldus een woordvoerder van Johnson tegen de BBC.