Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Vorig jaar zeker 579 mensen geëxecuteerd, meer dan de helft daarvan in Iran

Vorig jaar zijn er wereldwijd zeker 579 mensen geëxecuteerd. Voor het eerst in vijf jaar tijd is er daarmee weer een stijging in het aantal doodstraffen. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Meer dan de helft van alle bekende executies wereldwijd vindt plaats in Iran. Maar ook in Egypte en Saudi-Arabië wordt de doodstraf weer volop uitgevoerd. 

"Na de afname van executies in 2020 hebben Iran en Saudi-Arabië vorig jaar hun executies weer opgevoerd", zegt Agnès Callamard, de secretaris-generaal van Amnesty International. "Hiermee gaan ze schaamteloos in tegen het internationaal recht."

Minder covid-restricties, meer executies

In 2021 werden veel covid-beperkingen langzaam weer opgeheven, ook bij juridische procedures. Rechters begonnen weer meer doodstraffen op te leggen: ten minste 2.052 doodvonnissen werden uitgesproken in 56 landen. Dit is een toename van bijna 40 procent ten opzichte van 2020.

Er waren grote toenames te zien in Bangladesh (ten minste 181, tegenover 113 in 2020), India (144, tegenover 77) en Pakistan (ten minste 129, tegenover 49).

Werkelijke aantal executies nog veel hoger

Aangenomen wordt dat het werkelijke aantal executies vele malen hoger ligt, maar voor landen als China, Vietnam en Noord-Korea is het volgens Amnesty International niet mogelijk om een correct cijfer te geven. Volgens de mensenrechtenorganisatie worden er in China alleen al jaarlijks duizenden mensen geëxecuteerd.

Gevangenis in China
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Ook in Noord-Korea en Vietnam worden grote aantallen executies begaan. Amnesty International neemt voor die landen geen getallen over het aantal executies op in de rapportage. De toepassing van de doodstraf is er met geheimzinnigheid omhuld en de toegang tot informatie is beperkt, waardoor het onmogelijk is de precieze getallen te achterhalen. Voor een aantal andere landen is het getal een minimumaantal.

Duizenden geplande doodstraffen op til

Verontrustend is ook het steeds hoger aantal nieuwe doodstraffen dat wordt uitgesproken. Zo staan er duizenden mensen op de wachtrij om ter dood te worden gebracht. In Azië spannen vooral Sri Lanka (1.000), Bangladesh (1.800), Maleisië (1.359) en Pakistan (3.800) de kroon. In het Midden-Oosten staan vooral in Irak (8.000) mensen op de dodenlijst. In Afrika springen vooral Kenia (601) en Nigeria (3.036) eruit. 

usage worldwide

Meest gelezen