Na foto's duiken nu ook nieuwe getuigenissen op over lockdownfeestjes Britse premier Johnson

In het Verenigd Koninkrijk zijn nieuwe getuigenissen opgedoken over feestjes in de ambtswoning van premier Boris Johnson tijdens de lockdownperiode. Deelnemers getuigen anoniem bij de omroep BBC, hun getuigenissen worden vanavond uitgezonden in het BBC-programma "Panorama". Gisteravond waren ook al nieuwe foto's opgedoken. Het nieuwe bezwarende materiaal in de kwestie die "Partygate" is genoemd verschijnt net voor het rapport van topambtenaar Sue Gray volledig openbaar zal worden gemaakt.  

Het interne rapport van ambtenaar Sue Gray over de bijeenkomsten die in volle lockdownperiode plaatsvonden in de ambtswoning van de Britse premier wordt naar alle waarschijnlijkheid morgen volledig openbaar gemaakt. Maar de media wachten niet om nu al bezwarend materiaal naar buiten te brengen.

Bij de openbare omroep BBC getuigen voor het eerst mensen die aanwezig waren op de bewuste feestjes. Ze hebben het over bijeenkomsten waar tientallen mensen samengepakt waren of soms zelfs op elkaars schoot zaten. 

Ze namen het dus -zacht uitgedrukt- niet nauw met de coronavoorschriften die op die momenten van kracht waren. Wie probeerde een einde te maken aan de feestjes, zou zijn uitgelachen. Medewerkers vertellen ook dat ze 's ochtends aankwamen op kantoor en daar lege flessen, restjes op tafel en propvolle vuilnisbakken vonden. Ook zouden zelfs mensen in Downing Street zijn blijven slapen omdat ze te dronken waren om naar huis terug te keren. 

De getuigenissen worden vanavond uitgezonden in het BBC-programma "Panorama". "Wat vanavond gezegd zal worden, is behoorlijk stuitend", zegt VRT-journalist Ivan Ollevier, die het Verenigd Koninkrijk op de voet volgt.

Johnson brengt toost uit op foto

Gisteravond bracht de Britse commerciële zender ITV al foto's naar buiten waarop te zien is hoe hij met een glas in zijn hand een toost uitbrengt. In de kamer staan een tiental kabinetsmedewerkers met in hun midden een goedgevulde tafel vol flessen wijn en gin, hapjes en 1 eenzaam flesje handontsmettingsmiddel. Niemand draagt een mondmasker of houdt enige afstand van elkaar. De zogenoemde "red box", met de officiële papieren van de premier, ligt achteloos op een stoel.

BEKIJK - Het verslag in het Journaal van 13 uur:

Videospeler inladen...

De foto's zouden genomen zijn op het afscheidsfeestje van een kabinetsmedewerker van Johnson in november 2020. Op dat moment mochten volgens de geldende coronaregels maximaal 2 mensen in een kamer samenkomen. Maar Johnson heeft in het parlement altijd volgehouden dat het gewone werkbijeenkomsten waren en dat er geen coronaregels geschonden werden. 

Boris Johnson is een onwaarschijnlijk gladde aal, maar nu wordt het hem toch wel heet onder de voeten

VK-kenner Ivan Ollevier

"Maar dit is niet vol te houden. Nu blijkt echt wel dat Johnson het parlement heeft voorgelogen. Daar wordt heel zwaar aan getild", zegt Ivan Ollevier. Of Boris Johnson ook dit schandaal overleeft? 

"Hij staat bekend als een onwaarschijnlijk gladde aal, maar nu wordt het hem toch echt wel heet onder de voeten. Of hij nog de steun heeft van zijn Conservatieve Partij, is nu de vraag. Hij heeft heel wat respect gekregen door de oorlog in Oekraïne. Velen vonden het niet opportuun om van premier te wisselen op zo'n moment. Maar de oorlog in Oekraïne is een beetje uit het beeld aan het verdwijnen. Nu valt toch te betwijfelen of zijn partijleden hem zullen kunnen blijven steunen. Doen ze dat wel, dan is toch duidelijk dat zijn neus hier toch wel aardig geschonden is."

Vragen bij politieonderzoek?

De foto's zouden gelekt zijn uit het inmiddels afgeronde politieonderzoek. Daar werden in totaal 126 boetes uitgeschreven voor overtredingen. Johnson en zijn vrouw Carrie kregen elk een boete voor hun aanwezigheid op een verjaardagsfeestje voor de premier. Maar voor de bewuste bijeenkomst op de foto's werden alleen kabinetsmedewerkers beboet. Dat doet in Groot-Brittannië vragen rijzen naar het politieonderzoek.

Opnieuw klinkt van alle kanten kritiek op de premier, ook vanuit zijn eigen partij. Johnsons kabinet heeft laten weten dat hij pas zal reageren wanneer het langverwachte rapport van topambtenaar Sue Gray volledig openbaar wordt gemaakt. Dat zal naar verwachting morgen gebeuren. 

Sue Gray concludeerde in januari al dat Johnson gefaald had in zijn leiderschap. Met de volledige publicatie van haar rapport wou ze wachten tot het politieonderzoek was afgerond.

Meest gelezen