Ros Beiaardcomité vzw

Kostuumverhuurder Huis Baeyens levert 1.000 kostuums voor Ros Beiaardommegang

Huis Baeyens uit Borsbeek levert maar liefst 1.000 kostuums en attributen voor de Ros Beiaardommegang in Dendermonde. En dat is dan nog maar de helft van de kostuums die zondag in de historische stoet worden gedragen. 

In januari kreeg Huis Baeyens al de eerste maten doorgespeeld voor historische kostuums voor de Ros Beiaardommegang in Dendermonde. Het kostuumverhuurbedrijf kent het klappen van de zweep, want het werkt al voor de vierde keer mee aan de Ros Beiaardommegang. Ook in 1990, in 2000, en in 2010 leverde het kostuums.

Peggy Baeyens van Huis Baeyens: "Dit jaar leveren we ongeveer 1.000 kostuums.  Niet alle groepen die in de stoet meetrekken, hebben trouwens historische kostuums aan. De ommegang is gemoderniseerd en sommigen dragen T-shirts van de stad Dendermonde. Anderen hebben eigen kostuums.  De kostuums die wij leveren zijn allemaal historische kostuums. Die verwijzen naar de middeleeuwen of de 19e eeuw bijvoorbeeld. En we leveren ook attributen zoals hellebaarden (zie foto). Maar geen nood, dat is allemaal namaak uit bewerkte materialen die ongevaarlijk zijn."

Hellebaardiers in de Ros Beiaardommegang in 2010
Ros Beiaardcomité vzw

Wapens en andere attributen koopt Huis Baeyens aan, maar de kostuums maken ze wel zelf. "Voor deze ommegang hebben we ongeveer 200 kostuums nieuw gemaakt en de rest komt uit onze bestaande stock." Het bekendste beeld, naast het Ros zelf natuurlijk, zijn de 4 heemskinderen die op het ros zitten. De harnassen zijn van de stad Dendermonde, maar de onderkleding komt wel van Huis Baeyens. Peggy Baeyens: "Normaal zijn dat maliën, van die ijzeren ringen, maar dat is te zwaar voor die kinderen, dus hebben we dat in een zilverkleurige stof nagemaakt."

Voorbereiding start al in januari

Een half jaar voor de stoet is Huis Baeyens al betrokken bij de voorbereiding. "Wij krijgen de maten binnen via het stadsbestuur van Dendermonde. Wij drukken die allemaal af en dan zetten wij alles op maat. En dan gaat dat met het briefje, met de maat van de juiste persoon, allemaal naar Dendermonde. Elke week vertrekt er een bestelwagentje met kostuums naar Dendermonde en daar sorteren ze dan alles uit."

Om alle kostuums de juiste maat te geven, moet er heel wat versteld worden. "We kunnen zeggen dat het geen gangbare maten zijn. In elke groep zitten er wel enkele buitenmaten in met een borstomtrek van 130 à 140 centimeter. Corona heeft ook hier zijn tol geëist", lacht Peggy hartelijk.

We kunnen zeggen dat het niet allemaal gangbare maten zijn, en corona heeft ook hier zijn tol geëist

Peggy Baeyens

De emoties die de ommegang van het Ros Beiaard in Dendermonde losweken, werken alleszins aanstekelijk. "Wij gaan daar zelf ook in op. We zijn er tenslotte al een half jaar mee bezig en we kijken er ook naar uit." Op de heugelijke dag zal Peggy en haar team ook in Dendermonde zijn. "Wij gaan de mensen mee helpen aankleden, en zien dat alles juist zit. Een losgekomen knoopje kunnen we dan nog snel aannaaien en dan kunnen we zelf genieten van de stoet."

Beeld uit de Ros Beiaardommegang van 2000
Ros Beiaardcomité vzw

Meest gelezen