Alexander Dumarey

Actiegroep verzamelt 1.000 handtekeningen tegen hekken Blaarmeersen: "Overlast zal naar andere plekken verschuiven"

De Gentse actiegroep "Blaarmeersen Hekkenvrij" blijft tegen de afgebakende beveiligde zwemzone die morgen opent en die overlast door jongeren moet helpen voorkomen. "Het probleem zal zich gewoon verplaatsen naar andere locaties. Gaan we overal hekken zetten?", zegt Sofie Defour van de actiegroep. Ongeveer 1.000 mensen tekenden intussen een petitie tegen de hekken. 

Woensdag begint in Gent het officiële zwemseizoen in recreatiedomein de Blaarmeersen. De stad voorziet dit jaar een zwem- en strandzone met identiteitscontroles, afgebakend met hekken. Ze doet dat om overlastproblemen te voorkomen. De actiegroep "Blaarmeersen Hekkenvrij" voert al langer actie tegen die maatregel en houdt voet bij stuk, ook al waren er de voorbije dagen verschillende incidenten met amokmakers in en rond de Blaarmeersen. Een petitie van de tegenstanders kon intussen al bijna 1.000 handtekeningen verzamelen. 

De amokmakers zullen zich verplaatsen en elders overlast veroorzaken, we kunnen toch moeilijk overal hekken zetten?

Sofie Defour van de actiegroep "Blaarmeersen Hekkenvrij"

De actievoerders begrijpen dat de stad de overlast probeert te beperken. "Maar hekken zijn geen goed idee. Je gaat er het probleem gewoon mee verplaatsen. Amokmakers trekken dan naar andere locaties waar ze ook voor overlast zorgen. We kunnen toch moeilijk overal hekken zetten?", zegt Sofie Defour van de actiegroep. "We moeten het probleem in de grond aanpakken, de hekken zijn geen magische oplossing." 

De actiegroep pleit voor meer politieaanwezigheid in de buurt. "Dat gebeurt aan de kust ook al bij drukke periodes. Een permanente controle lijkt ons onnodig." De Gentse burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) benadrukte gisteren op de gemeenteraad nog dat er voldoende politie aanwezig zal zijn. "Niet alleen in de Blaarmeersen zelf, maar ook in de omgeving errond en in de buurt van het station." Daar zal de politie onder meer identiteitscontroles uitvoeren. 

Overleg met De Lijn

Dinsdagnamiddag overlegt de stad met busmaatschappij De Lijn. De vakbonden daar vroegen eerder extra politiebewaking op bussen van en naar de Blaarmeersen na verschillende incidenten. "Ik wil niet blind zijn voor die oproep", reageerde De Clercq gisteravond nog. "Maar het is wel zo dat iedereen, alle betrokken diensten, verantwoordelijkheid moeten nemen. Dit verhaal moeten we samen aanpakken." 

Vrees voor permanente hekken

De actiegroep vreest dat de stad de hekken op termijn wil laten staan. "Er wordt nu gezegd dat het om een testperiode gaat die we mee mogen evalueren. We vrezen dat de incidenten er mee voor zullen zorgen dat de hekken permanent zullen blijven staan, al lossen ze het probleem dus niet op, maar zullen ze gewoon de overlast verplaatsen", besluit Defour. 

Meest gelezen