Navalny was tijdens zijn proces in beroep niet aanwezig in de rechtbank, maar volgde het via een videoverbinding vanuit de gevangenis.
Moscow City Court Press Service

Russische oppositieleider Navalny ook in beroep veroordeeld: "Poetin is een gek die een idiote oorlog is gestart"

Aleksej Navalny, de bekendste opposant van de Russische president Vladimir Poetin, is ook in beroep veroordeeld tot 9 jaar cel wegens oplichting en minachting van de rechtbank. Navalny maakte van zijn proces in beroep gebruik om uit te halen naar Poetin en de invasie in OekraĆÆne. De president "is een gek die een idiote oorlog is gestart".

Aleksej Navalny werd eind maart veroordeeld wegens fraude en minachting van de rechtbank. Hij kreeg toen 9 jaar gevangenisstraf in een zwaar bewaakt strafkamp, een straf die vandaag in beroep bevestigd is.

Volgens de rechtbank heeft hij miljoenen dollars, die gedoneerd waren aan zijn politieke organisaties, onrechtmatig voor privƩdoeleinden gebruikt. Navalny heeft volgens de rechtbank ook een rechter beledigd tijdens een eerdere zitting.

BEKIJK - Via videoverbinding vanuit zijn cel gaf Aleksej Navalny commentaar tijdens het proces. De beelden werden enkel vrijgegeven met audio op stilstaand beeld.

Videospeler inladen...

Navalny zat al in de cel omdat hij de voorwaarden van een eerdere vrijlating zou hebben geschonden. Na zijn terugkeer naar Rusland in februari 2021 - Navalny werd daarvoor behandeld in een Berlijns ziekenhuis na een vergiftiging - werd hij tot een effectieve gevangenisstraf van 3,5 jaar veroordeeld.

Nu komt daar dus nog eens 9 jaar bovenop. Navalny zal ook worden overgebracht naar een gevangenis met een extra streng regime.

Navalny en zijn aanhangers hebben de beschuldigingen altijd ongegrond genoemd. Ze zien elke veroordeling als de zoveelste poging om de oppositieleider achter de tralies te houden en noemen de processen politiek gemotiveerd.

BEKIJK: Wie is Aleksej Navalny? Deze video legt het je uit in 1 minuut.

Videospeler inladen...

Navalny was vandaag niet in de rechtbank aanwezig, maar nam het woord via een videoverbinding. De opposant maakte van de gelegenheid gebruik om nog eens uit te halen naar de Russische president Poetin. Hij noemde de president "een gek die een idiote oorlog is gestart". Volgens Navalny is de Russische invasie in OekraĆÆne gebaseerd op leugens.

De opposant drukte ook nog eens zijn misprijzen voor het systeem uit. "Maar ik roep de mensen op om geen angst te hebben. Angst hebben is een misdaad tegenover onze toekomst."

Meest gelezen