Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

"Omdat krachtige woorden niet kunnen worden gedoofd": Atwood maakt brandbestendig exemplaar van "The handmaid's tale"

Een exemplaar van "The handmaid's tale" van Margaret Atwood dat niet in brand gestoken kan worden, zal geveild worden in de strijd voor de vrijheid van meningsuiting. De veiling wordt aangekondigd in een opmerkelijk filmpje waarin Atwood zelf het boek met een vlammenwerper te lijf gaat. 

In "The handmaid's tale" schetst Atwood de Verenigde Staten in een nabije toekomst. Het land wordt geleid door een totalitair fundamentalistisch regime. Door een dramatische daling van de vruchtbaarheid kunnen nog maar weinig vrouwen, de “handmaids” (dienstmaagden), kinderen baren. Ze worden daarom hardhandig en ritueel gedwongen een leven te leiden in functie van de voortplanting.

Ten voordele van PEN, een non-profitorganisatie die zich inzet om de vrije meningsuiting in de Verenigde Staten en wereldwijd te verdedigen, zal nu een exemplaar van deze dystopische roman geveild worden dat niet in brand gestoken kan worden, onder het motto "Because powerful words can never be extinguished" (omdat krachtige woorden nooit uitgeroeid kunnen worden). 

In dit filmpje is te zien hoe Atwood het onbrandbare exemplaar van een boek met een vlammenwerper te lijf gaat:

"Dit is er eentje in de categorie van dingen die je nooit verwacht had", zegt Atwood. "Haar klassieke roman over de gevaren van onderdrukking in deze vernieuwende onbrandbare editie zien is een krachtige herinnering aan wat er op het spel staat in de strijd tegen censuur",  zegt Markus Dohle, de CEO van uitgever Penguin Random House.

Texas

Het idee voor deze uitgave ontstond vorig jaar toen in Texas een lijst opgesteld werd met honderden boeken die uit schoolbibliotheken verbannen zouden moeten worden. 

Een creatief bureau vroeg zich af hoe ze een boek zouden kunnen beschermen van de zwaarst mogelijke vorm van censuur.  "We dachten dat een niet brandbaar exemplaar van "The handmaid's tale" een mooi symbool kon zijn." 

In plaats van papier is er voor dit onbrandbare exemplaar een speciaal aluminium gebruikt. De 384 pagina's tekst kunnen gewoon gelezen worden. Het duurde meer dan twee maanden om het object af te werken. Het manuscript wordt bijeengehouden met koperdraad. "De enige manier om dit boek te vernietigen is met een vermaalmachine, anders zal dit heel lang blijven bestaan."  

Zwarte lijsten

Voor zover Atwood zelf weet is er nooit een exemplaar van "The handmaid's tale" verbrand, maar haar roman is wel vaak op zwarte lijsten gezet. In 2006 was er in Texas al eens een poging om het boek te verbieden "omdat het seksueel expliciet is en christenen beledigt". Recent nog, in 2021, werd het boek verboden in scholen in Texas en Kansas. 

Van de roman zijn wereldwijd miljoenen exemplaren verkocht. De impact ervan werd nog groter nadat het verhaal verfilmd werd, met actrice Elisabeth Moss in de hoofdrol.  De typerende outfits van de "meiden" met de kapjes worden ook gebruikt door vrouwen die protesteren voor vrouwenrechten. 

Meest gelezen