Foto: ZOO Planckendael

Adoptieouders voor pasgeboren kuikens van monniksgieren in Planckendael

In ZOO Planckendael in Mechelen zijn er drie kuikens geboren bij de monniksgieren. Binnenkort verwachten ze nog eens drie kuikens, wat bijzonder goed nieuws is voor de populatie van deze bedreigde diersoort. De verzorgers zullen voor de opvoeding een beroep doen  op de biologische ouders maar ook op enkele adoptieparen.

In ZOO Planckendael zijn drie kuikens van monniksgieren geboren. Drie kuikens zijn nog op komst. Niet alleen de biologische ouders zullen voor de kuikens zorgen, maar ook enkele adoptieparen hebben succesvol hun intrede gedaan als vervangouders. Adoptieparen zijn nodig, omdat Planckendael met een speciale strategie het kweekproces kan verdubbelen.

“Vele vogels maken vaak een nieuw ei, wanneer ze hun eerste ei zouden verliezen. Van dat fenomeen hebben we gebruikgemaakt”, vertelt Marleen Huyghe, verantwoordelijk voor de vogelcollectie in Planckendael. “We nemen het eerste ei weg en plaatsen het in de broedmachine om het zelf uit te broeden. Wanneer het kuikentje wordt geboren, plaatsen we het enkele dagen later bij de adoptieouders", zegt Huyghe.

De adoptieparen krijgen een nep-ei om hun broedproces in gang te zetten
Marleen Huyghe, Planckendael

Intussen denken de biologische ouders dat ze hun ei zijn kwijtgeraakt en maken ze een nieuw. Deze strategie is ook nodig, omdat monniksgieren normaal gezien slechts één ei per broedseizoen leggen. “Om het broedproces bij de adoptieouders in gang te zetten, krijgen zij een nep-ei dat we later vervangen door een kuiken. We kijken toe of de adoptieouders het goed opvangen en sturen bij waar nodig”, aldus Huyghe.

Met die strategie willen ze niet enkel voor een back-up van de populatie in de dierentuin zorgen, maar hopen ze ook enkele jongen in de natuur te kunnen uitzetten. Daarvoor hebben ze voldoende kuikens nodig die door monniksgieren zijn opgevoed en niet te veel op de menselijke verzorgers zijn gericht. 

Foto: ZOO Planckendael

Meest gelezen