Stad Turnhout

Turnhout krijgt schadevergoeding van ruim 2 miljoen euro omdat architect constructiefouten maakte bij bouw zwembad

Na een jarenlange juridische strijd heeft de stad Turnhout gelijk gekregen in de procedure die ze aangespannen had tegen de architect van het zwembad in het Stadspark. Door structurele fouten bij de bouw was het zwembad jarenlang dicht. De architect wordt nu over de hele lijn aansprakelijk gesteld voor de fouten, goed voor ruim 2,2 miljoen euro.

Kort na de opening bleek al dat er al structurele problemen waren met de bouw. Lekken zorgden er onder meer voor dat er water doorsijpelde tot op elektrische installaties onder het zwembad. Dat zorgde voor kortsluitingen. Het zwembad moest herhaaldelijk sluiten en in 2011 besliste de stad om de deuren dicht te houden tot de problemen definitief waren opgelost. Enkele jaren later kon de renovatie starten. Pas in februari 2017 ging het zwembad opnieuw open. 

Volgens de stad waren onder meer de architect en de aannemer verantwoordelijk voor de problemen.  In eerste aanleg kreeg de stad nog ongelijk van de rechter. De stad ging in beroep tegen de uitspraak en krijgt nu gelijk. De architect wordt volledig aansprakelijk gesteld voor de gemaakte fouten. Hij moet de stad meer dan 2,2 miljoen euro betalen voor de tijdelijke sluiting van het zwembad en voorlopige herstellingen die de stad liet uitvoeren. 

Sinds de heropening baat de stad Turnhout het zwembad niet meer zelf uit. Dat is nu in handen van Optisport. Deze private uitbater heeft ook mee betaald voor de renovatie.

Meest gelezen