Eddy schept een portie paling in 't groen op met de traditionele maatbeker

Kandidaat-koks voor palingfestival in Mariekerke krijgen workshop om "meeneempaling" te bereiden

De vrijwilligers die dit jaar de paling in 't groen zullen bereiden voor het beroemde Palingfestival in Mariekerke (Bornem), krijgen vanavond een workshop. Het festival zal dit keer plaatsvinden in de vorm van een meeneem-editie. Porties paling kunnen online besteld worden. In het Pinksterweekend (4, 5 en 6 juni) kunnen ze op verschillende plaatsen in de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen opgehaald worden.

"Normaal beginnen we met onze voorbereidingen voor het Palingfestival in september", vertelt voorzitter Danny Luyckx. "Toen zaten we nog volop met corona. En toen ook in februari nog geen evenementen mogelijk waren, hebben we beslist om het af te gelasten. Op dat moment zouden we onze grote tent moeten bestellen en dat risico wilden we niet nemen."

Er zijn dan ook een heel grote tent, veel tafels en stoelen nodig, want er komen elk jaar duizenden mensen op af, ook van ver buiten Mariekerke. "We verkopen in een heel weekend gewoonlijk 13.000 à 14.000 porties."

11 afhaalpunten in Antwerpen en Oost-Vlaanderen

Maar de organisatoren beslisten om dit jaar wel paling in 't groen te bereiden en te verkopen als meeneemgerecht. Tot het einde van de maand kunnen alle liefhebbers die online bestellen. "Het is ook zo dat je die bestelde porties op verschillende plaatsen in Vlaanderen kan gaan afhalen. De paling zal nog altijd op de traditionele Mariekerkse manier bereid worden. We gaan daarvoor ook een iets kleinere kooktent op het plein zetten."

De opbrengst van de verkoop gaat naar 21 goede doelen in de provincies Antwerpen, Oost- en West-Vlaanderen. Verschillende van die verenigingen organiseren bij hen een afhaalpunt.

Vanavond krijgen alle nieuwe vrijwilligers die mee komen koken een workshop om de paling in 't groen op zijn Mariekerks te bereiden. "Het is eigenlijk heel eenvoudig", vertelt chef Eddy Van den bossche. "Eerst stoven we de ajuintjes aan, daarna komt de paling erbij en wat water. Dat mag een tijdje goed pruttelen en op het einde doen we er wat citroensap en de geheime groene kruidenmengeling bij."

Het recept is maar aan enkele mensen doorgegeven en die zullen het niet doorvertellen

Eddy Van den bossche, kok op het Palingfestival

Welk "groen" er precies inzit, willen de heren dus niet kwijt. "Het is Alina Rochtus, intussen 90 jaar, die het recept op punt heeft gesteld. Ze heeft het maar aan enkele mensen doorgegeven en die zullen het niet doorvertellen", lacht Eddy. "De mensen die vanavond naar de workshop komen, zullen het ook niet te weten komen, want de mengeling wordt op voorhand klaargemaakt."

Wie benieuwd is naar de Mariekerkse paling in 't groen, kan meer informatie vinden op de website van het Palingfestival.

Meest gelezen