Vlaamse regering moet dwangsom van 850.000 euro betalen voor falend Luchtbeleidsplan

 ©  Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam

De Vlaamse regering moet milieuorganisatie Greenpeace een dwangsom van 850.000 euro betalen omdat het Luchtbeleidsplan dat was opgesteld na een veroordeling door de Brusselse rechtbank van eerste aanleg, niet aan de eisen van dat vonnis voldoet. Dat meldt Greenpeace dinsdag.

Bron: BELGA

Greenpeace had in 2017 de Vlaamse overheid gedagvaard omdat ze van mening was dat het Vlaams Gewest te weinig deed om de luchtkwaliteit in Vlaanderen te controleren, daarover niet de correcte en volledige informatie doorgaf aan de Europese Unie en er dan ook nood was aan een luchtsaneringsplan. De Brusselse rechtbank van eerste aanleg gaf Greenpeace in oktober 2018 gelijk en verplichtte de overheid om binnen het jaar na de betekening van het vonnis, een luchtkwaliteitsplan op te stellen. Daarop stond een dwangsom van 1.000 euro per dag.

Het Vlaams Gewest stelde tijdig een Luchtbeleidsplan op maar dat plan voldeed volgens Greenpeace niet aan de eisen die de rechtbank had opgelegd. Daarom stuurde de organisatie begin november 2019 een deurwaarder naar het kabinet van Vlaams minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir (N-VA) om de dwangsommen op te eisen die de rechtbank voorzien had.

Het Vlaams Gewest verzette zich daartegen en voerde aan dat het Luchtbeleidsplan wel voldeed aan de eisen van het vonnis, maar de Brusselse beslagrechter oordeelde dat het plan inderdaad niet voldeed, en dat de dwangsommen wel verschuldigd zijn. De Vlaamse regering ging in beroep tegen dat vonnis van de beslagrechter maar ook het Brusselse hof van beroep oordeelde dat het Luchtbeleidsplan niet voldeed en de Vlaamse regering wel degelijk dwangsommen moet betalen.

Het hof moest sindsdien nog het exacte bedrag van de dwangsommen bepalen, en heeft dat nu vastgelegd op 850.000 euro.

“Met dat geld zullen we een fonds oprichten om lokale projecten voor een betere luchtkwaliteit en een gezonde leefomgeving te ondersteunen”, zegt Greenpeace.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen