© RR

Opmerkelijk beeld: Vlaams minister Zuhal Demir bedekt met honderden levende bijen

Vlaanderen -

“Het is geen fotoshop”, zegt Zuhal Demir. Voor een foto liet de Vlaamse N-VA-minister zich bedekken met honderden levende bijen. “Geïnspireerd op Angelina Jolie.”

Om aandacht te vragen voor de bedreigde bijenpopulatie in Vlaanderen liet minister van Omgeving Zuhal Demir zich voor de cover van het weekblad Humo bedekken met honderden bijen. “Zeker geen fotoshop”, bezweert Demir. “Er was een professionele imker aanwezig bij de fotoshoot dus ik vertrouwde erop dat het wel goed zou komen. Ik zei tegen mezelf: als anderen dit al deden, overleef ik het ook wel.” Demir haalde het idee voor de foto bij actrice/activiste Angelina Jolie. Die liet zich vorig jaar al bedekken met bijen voor een historische fotoshoot van National Geographic, ook om de aandacht te vestigen op de bedreigde insectensoort.

Demir bereidde zich goed voor. “De dagen voor de fotoshoot heb ik me niet met zeep gewassen. Ik mocht ook geen parfum of make-up dragen want daar kunnen de bijen onrustig van worden. Op zich was dat wel gemakkelijk, zo moest ik eens niet al die schmink opdoen voor de foto.”

Schrik had de Genkse niet. “De mannen die op de set rondliepen om te helpen, waren banger van de beestjes dan ik. Het was wel heel belangrijk dat ik stil bleef zitten en niet praatte, maar de bijen waren heel braaf. Ik ben ook niet gestoken. Het kriebelde wel heel erg, zeker als ze naar mijn hoofd kropen. Op vijftien minuutjes waren de foto’s gemaakt, en gingen de bijen gemakkelijk van mij af. Als er een paar moeilijk deden, kwam de imker ze met een pluimpje strelen en vlogen ze weg.”

Week van de bij

Volgende week is het de Week van de Bij in Vlaanderen, en de soort heeft dringend wat aandacht nodig. “32,8 procent van de wilde bijen in ons land zijn bedreigd en 12,8 procent is zelfs regionaal uitgestorven”, zegt Demir. “Heel slecht nieuws, want bijen zijn zo belangrijk voor de biodiversiteit. 80 procent van de planten is afhankelijk van bestuiving, waaronder veel voedingsgewassen. Om deze problematiek aan te kaarten, vind ik het geen ramp om mij even onder de bijen te begeven.” 

LS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer