Bart Laeremans (archieffoto)

Bart Laeremans (Vernieuwing, vroeger Vlaams Belang) wordt nieuwe burgemeester van Grimbergen

De partijen Vernieuwing, CD&V en N-VA van Grimbergen dienen een collectieve motie van wantrouwen in en vormen een nieuwe meerderheid. Ze schuiven Bart Laeremans (Vernieuwing, ooit Vlaams Belang) naar voren als nieuwe burgemeester en stoppen meteen de plannen voor een ondergrondse Jumbo-supermarkt in het centrum.

De huidige meerderheid in Grimbergen was het de eerste drie jaren van deze legislatuur vaker oneens. Toch waren ze ambitieus begonnen. Lokale partij Vernieuwing haalde het meeste aantal stemmen met lijsttrekker Bart Laeremans. Toch lieten Vernieuwing en de N-VA het burgemeesterschap voor Open VLD met Chris Selleslagh.

Dat had onder meer te maken met het Vlaams Belang-verleden van Bart Laeremans. Hij was jarenlang parlementslid en zat in het dagelijks bestuur van de radicaal rechtse partij. Laeremans nam in 2014 ontslag, nam afstand van Vlaams Belang en richtte zich op het lokale niveau in Grimbergen met Vernieuwing. De laatste maanden was er veel wantrouwen tussen Open VLD, de N-VA en Vernieuwing. Dat uit zich nu in een motie van wantrouwen en een nieuwe meerderheid.

CD&V is blij dat het plan Jumbo wordt afgeschaft en steunt de nieuwe coalitie

Bart Van Humbeeck, CD&V

CD&V Grimbergen zegt dat ze van in het begin op een constructieve manier oppositie hebben gevoerd. "Er zijn vele goede dossiers die wij kunnen ondersteunen, maar het project van de ondergrondse parking “Jumbo” hebben we van in het begin bestreden. We zijn verheugd dat dit inzicht gedeeld wordt binnen de nieuwe coalitie, zodat we een nieuw bestuur kunnen opstarten." zegt Bart Van Humbeeck (CD&V).

Mobiliteit en erfgoed moeten in Grimbergen anders worden aangepakt, dat lukt niet met Open VLD

Philip Roosen, N-VA

Ook voor de N-VA is het tijd voor een coalitiewissel en vooral meer openheid.  Philip Roosen (N-VA):  "De slechte ervaring over de leiding van de vorige ploeg laten we achter ons. Voor de realisatie van belangrijke projecten zoals het mobiliteitsplan en erfgoeddossiers was deze wissel noodzakelijk. Samen met de nieuwe burgemeester zullen we ons beleidsplan op een constructieve en gedragen manier verder uitrollen. “

Burgemeester Selleslach en de voorzitter van Open VLD probeerden N-VA in te ruilen voor CD&V, dat was er echt over voor mij

Bart Laeremans, Vernieuwing

Voor toekomstig burgemeester Bart Laeremans (Vernieuwing) is het vooral een kwestie van respect en collegialiteit: “De bestuurservaring met Open VLD heeft de verwachtingen niet ingelost. Van een burgemeester mag verwacht worden dat hij zijn ploeg collegiaal leidt, met respect voor zijn partners. Open VLD heeft onlangs geprobeerd om de N-VA te ruilen voor CD&V. Dat was echt er over voor mij." 

"De motie van wantrouwen en de nieuwe meerderheid liggen klaar om te vertrekken naar de gouverneur. Door het nieuwe decreet word ik automatisch burgmeester omdat onze partij het meeste zetels heeft en ik als lijsttrekker de meeste voorkeurstemmen kreeg. Als nieuwe burgemeester wil ik veel meer en beter samenwerken met de schepenen. "

Open VLD nog niet op de hoogte

Open VLD Grimbergen wil voorlopig niet reageren. Ze hebben zelf nog geen officieel bericht gezien, laten ze weten. Ze zitten vanavond samen nadat ze officieel op de hoogte zijn gebracht.

Meest gelezen