Vicepresident van Sinn Fein Michelle O’Neill (L) en Sinn Fein-voorzitster Mary Lou McDonald (R)
Volledig scherm
Vicepresident van Sinn Fein Michelle O’Neill (L) en Sinn Fein-voorzitster Mary Lou McDonald (R) © ANP / EPA

Nationalistische partij Sinn Fein plant referendum over verenigd Ierland vanaf 2032

De Republikeinse en nationalistische Ierse partij Sinn Fein wil in de komende tien jaar een referendum organiseren om de Britse provincie Noord-Ierland en het EU-land Ierland te verenigen tot één land. “We moeten de hoofden en harten daarvoor winnen”, zei partijvoorzitster Mary Lou McDonald dinsdag in Londen.

  1. TERUGLEZEN GAZA. Israël moet snel humanitaire hulp toelaten, stelt vonnis ICJ - Palestijnse Autoriteit bereid mee te werken aan eventuele vredesconferentie in België

    TERUGLEZEN GAZA. Israël moet snel humanitai­re hulp toelaten, stelt vonnis ICJ - Palestijn­se Autoriteit bereid mee te werken aan eventuele vredescon­fe­ren­tie in België

    Israël moet er alles aan doen om humanitaire hulp zo snel mogelijk toe te laten in de Gazastrook. Dat stelt het Internationaal Gerechtshof (ICJ) donderdag. De uitspraak is het gevolg van een zaak die Zuid-Afrika had aangespannen bij het ICJ. De Palestijnse Autoriteit is bereid deel te nemen aan een voorbereidende vredesconferentie die eventueel in België zou worden georganiseerd. Dat zei de president Mahmoud Abbas donderdag tijdens een gesprek met minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR). Volg alle ontwikkelingen in onze liveblog.
  2. Grootste protestantse partij in Noord-Ierland weigert medewerking aan nieuwe regering

    Grootste protestant­se partij in Noord-Ier­land weigert medewer­king aan nieuwe regering

    Uit protest tegen het Noord-Iers protocol, het onderdeel van het Brexit-akkoord dat de afspraken rond Noord-Ierland heeft vastgelegd, weigert de Democratic Unionist Party (DUP) deel te nemen aan de eerste zitting van het parlement. De DUP zal noch deelnemen aan de stemming voor een nieuwe parlementsvoorzitter, noch een eigen kandidaat naar voren schuiven. Dat zei partijleider Jeffrey Donaldson aan de krant ‘Belfast Telegraph’. Het parlement kan bijgevolg niet in werking treden.