Radio 2

1 jaar obesitaskliniek voor huisdieren in Gent: 40 katten en honden verliezen samen 80 kilo

De obesitaskliniek van de UGent heeft het voorbije jaar 40 huisdieren met overgewicht behandeld, goed voor een gezamenlijk gewichtsverlies van 80 kilo. “Elke week komen er nieuwe patiënten bij”, vertelt professor Myriam Hesta.” Niet alleen op de weegschaal, maar ook als het gaat om de levenskwaliteit maakt dit een groot verschil. Bij veel baasjes moet het besef nog groeien dat obesitas bij huisdieren een chronische ziekte is, met zware gevolgen."

80 kilo, verdeeld over 40 pluizige viervoeters: dat is het resultaat van 1 jaar obesitaskliniek op de UGent-site in Merelbeke. De afvalkliniek zag vorig jaar het levenslicht om overgewicht bij katten, honden en paarden aan te pakken en is daarmee de enige in haar soort in België. Broodnodig volgens de oprichters, want, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek, meer dan de helft van de honden en katten in ons land heeft overgewicht.

Chronische ziekte

“Wij kunnen tevreden terugblikken op het eerste jaar van onze kliniek. Bijna elke week startte een nieuwe hond of kat met een dieet”, vertelt professor en voedingsspecialiste Myriam Hesta. “De meeste dieren tonen ondertussen ook een mooie, gestage vooruitgang van 1 procent verlies van hun overgewicht per week. Dat is exact waar we op mikken. Er zijn er zelfs al een aantal waarvoor het ideale gewicht in zicht is. Niet alleen op de weegschaal, maar ook als het gaat om de levenskwaliteit maakt dit een groot verschil. Bij veel baasjes moet het besef nog groeien dat obesitas bij huisdieren een chronische ziekte is, met zware gevolgen."

Waarom is de kat of de hond te dik?

Er zijn verschillende redenen waarom onze huisdieren kampen met overgewicht en obesitas. Zo daalt bijvoorbeeld de energiebehoefte van katten en honden na een sterilisatie of castratie met 30 procent. Ook het ras kan een invloed hebben op de BMI. “Dat zijn factoren die we niet kunnen veranderen”, verduidelijkt Hesta, "maar er zijn ook factoren waar we wel aan kunnen werken. Zo merken we dat het type voeding weinig impact heeft, maar de hoeveelheid die de dieren krijgen, speelt wel een rol. Vooral de extra’s wegen door: de basisvoeding zit vaak goed, maar we geven te graag iets meer. Baasjes realiseren zich niet altijd dat een speculaaskoekje een veel groter effect heeft op de gezondheid van een hondje van 3 kilo dan op die van een mens van 70 kilo."

Dieet

Overgewicht bij huisdieren is een trend die de voorbije jaren is toegenomen, voor veel huisdieren - en voor hun baasjes - is er dus werk aan de winkel. “We schrijven een vermageringsdieet voor en bekijken individueel hoeveel eten het dier mag krijgen”, stipt Hesta aan. “We moedigen de baasjes aan om geen extraatjes te geven. Verder kijken we naar de manier van voederen: zo kan je eten verstoppen in het huis of in de tuin. Zo laat je de dieren werken voor hun eten. Dat is vooral belangrijk bij katten omdat je hun activiteit niet zomaar kan vergroten. Door met voeding te werken, kan je ze in beweging krijgen. Katten met overgewicht zijn heel voedingsgemotiveerd en doen veel moeite voor eten.”

Wie huisdieren heeft, kan ook preventief enkele maatregelen nemen. Zo kan je je huisdier regelmatig wegen en de evolutie van het gewicht in de gaten houden. Ook de porties afwegen, is een goede tip voor wie overgewicht wil vermijden. “Zet je huisdier ook zo veel mogelijk aan om te bewegen”, besluit Hesta. “Weer of geen weer. Reken niet op de tuin, maar stimuleer je kat of hond om actief te zijn.”

Meest gelezen