Videospeler inladen...

Oehoes hebben drie jongen in het centrum van Leuven

Het uilenkoppel dat sinds eind vorig jaar in het centrum van Leuven zit heeft ondertussen drie jongen. Leuven is erg trots op de oehoes, het is erg zeldzaam dat de grote uilensoort zich vestigt in het centrum van een stad. De plaats van het nest van de oehoes blijft geheim om hun rust niet te verstoren. Maar je kan wel degelijk oehoes horen en tegenkomen in het centrum van Leuven.

Op 5 december 2021 werd in het centrum van Leuven een mannetjesoehoe gespot. Die kreeg later het gezelschap van een vrouwtje en samen hebben ze ondertussen drie jongen. De oehoe is de grootste uilensoort ter wereld.  In Vlaanderen is deze vogel nog een zeldzame gast. Leuven volgt hun wel en wee mee op in een werkgroep.

BEKIJK - De unieke beelden van de oehoe in Leuven

Videospeler inladen...

“De eerste oehoe-waarnemingen in het centrum van Leuven, een zingend mannetje, dateren van december vorig jaar. In de weken erna werd hij gespot op uiteenlopende locaties in het Leuvense, van aan het station en de Oude Markt tot Gasthuisberg”, vertelt schepen van dierenwelzijn Thomas Van Oppens (Groen). "Pas vanaf 20 januari werd duidelijk dat de vogel zich gevestigd had."

De oehoes zijn slechts vanaf een tweetal plaatsen zichtbaar, waaronder - toevallig - mijn eigen bureau

Maxime Fajgenblat, onderzoeker aan de KU Leuven

Maxime Fajgenblat, onderzoeker aan de KU Leuven en vogelkijker, was de eerste om de oehoes te spotten. “Op 5 december verliet ik ’s avonds mijn kantoor, toen ik plots een oehoe luid hoorde zingen: een echt kippenvelmoment! Ik kon toen nog niet vermoeden wat mij en mijn collega’s te wachten stond. Het verhaal werd namelijk alsmaar straffer want we hadden het geluk om het gebeuren vanop de eerste rij te kunnen volgen. De oehoes hebben een erg afgelegen en rustig stukje Leuven uitgekozen om te broeden, dat slechts vanaf een tweetal locaties zichtbaar is, waaronder - toevallig - mijn eigen bureau. We kunnen het reilen en zeilen van de dieren dus op unieke wijze volgen.”

De jongen zijn geringd

“Na verschillende paringen zagen waarnemers vanaf de eerste week van maart het vrouwtje broeden, wat later zagen ze dat er drie eieren in het nest lagen. Op 12 april was voor het eerst een jong te zien, en tijdens de volgende dagen bleek dat de drie eieren waren uitgekomen.”, zegt Van Oppens. 

Medewerkers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) gaven op 17 mei de drie jongen een wetenschappelijke ring met een uniek nummer. Kelle Moreau van het KBIN: “Zo krijgen we informatie over het voortplantingssucces, de familiegrootte, de verplaatsingen die de dieren maken, de kolonisatiestrategie, overlevingskansen, oorzaken van sterfte …"

Blijven de oehoes in Leuven ?

De kans is reëel dat de oehoe in Leuven blijft. Volwassen oehoes zijn plaatstrouw, ze bezetten doorgaans hun hele leven lang hetzelfde territorium. Jonge oehoes zwerven uit zodra ze zelfstandig kunnen jagen, en vestigen zich later elders. Dat kan op een afstand van enkele kilometers tot enkele honderden kilometers van hun geboorteplaats zijn.  De herkomst van de ouders is niet met zekerheid gekend, maar het staat wel vast dat het mannetje een wetenschappelijke ring draagt. Hij is dus wellicht geen ontsnapt exemplaar uit een private collectie. Het is nog niet gelukt de gegevens op de mannelijke oehoe zijn ring uit te lezen.

We bekijken hoe we de geplande renovatiewerken in de buurt gaan uitvoeren, misschien met gaten in de stellingen zodat de oehoe in en uit kan vliegen

Schepen Thomas Van Oppens

De werkgroep geeft bewust de precieze nestplaats van de oehoes niet vrij. "Enkel zo krijgen de vogels de nodige rust om hun nest groot te brengen en zullen ze zich hopelijk ook in de komende jaren blijvend in Leuven vestigen. De vogels verdienen bescherming want ondanks de opmars in Vlaanderen, blijft de oehoe een kwetsbare diersoort. De broedlocatie bevindt zich bovendien op een privéterrein dat niet publiek toegankelijk is. We hebben ook al werkzaamheden uitgesteld in de buurt tijdens het broedseizoen, we bekijken nu hoe we dat gaan aanpakken, misschien met gaten in de stellingen zodat de oehoe in en uit kan vliegen. ", zegt schepen Van Oppens.

Meest gelezen