radio 2

Staking bij onderaannemer De Lijn na agressie: verstoord busverkeer in deel van Limburg

Er is vanmorgen een staking uitgebroken bij busbedrijf Bronckaers. Dat bedrijf werkt als onderaannemer voor De Lijn. Aanleiding is een geval van agressie gisteravond in Genk, waarbij één van de chauffeurs van Bronckaers betrokken was. Door de staking vallen in heel Limburg ritten van De Lijn weg.

Er zijn vanochtend problemen met het busverkeer in Limburg, na een geval van agressie gisteravond in Genk. Een chauffeur van busbedrijf Bronckaers was zonder passagiers op weg naar zijn stelplaats, maar in de buurt van het ziekenhuis van Genk werd hij klemgereden door een autobestuurder en het kwam tot fysiek geweld. De politie heeft de betrokkenen voorlopig nog niet kunnen verhoren, maar volgens Christel Evers van vakbond ABVV gaat het om een extreem geval van agressie: "Het is heel extreem, er is een conflict geweest en die gasten hebben de chauffeur zelfs achtervolgd en met blikjes gegooid. Hij is ook voor verzorging opgenomen in het ziekenhuis." 

Alle stelplaatsen

Naar aanleiding van dat incident hebben de collega's van de chauffeur in de stelplaats van Bronckaers in Genk vanochtend het werk neergelegd. Daardoor vielen in eerste instantie ritten op 8 lijnen weg. Maar later in de ochtend heeft de staking zich uitgebreid naar meerdere stelplaatsen van Bronckaers. In Maaseik reed slechts één chauffeur weer binnen. Daardoor is het busverkeer vooral verstoord rond Genk en in de regio Tessenderlo, Beringen en Ham. 

In de namiddag is er een akkoord bereikt met de federatie en de exploitanten, om verdere stappen te ondernemen, en dat op nationaal niveau. Een groot aantal chauffeurs is daarna weer aan het werk gegaan. Maar een deel van de chauffeurs heeft beslist om ook de rest van de dag verder te staken. Donderdag moet alles weer normaal verlopen. 

Meest gelezen