Zelzate belast multinationals zwaarder en krijgt (voorlopig) gelijk

Kleine ondernemingen, zelfstandigen en inwoners moeten sinds deze legislatuur minder belastingen betalen in Zelzate. "Een eerlijke verdeling van de lasten was aan de orde", klinkt het bij het linkse bestuur. Die belastingverlaging werd gecompenseerd door multinationals net méér te laten bijdragen. Niet naar de zin van twee bedrijfsreuzen die naar de Raad van State trokken. Maar het ziet er niet naar uit dat die gelijk krijgen.

Het gemeentebestuur van Zelzate, het enige in Vlaanderen met het radicaal-linkse PVDA in de meerderheid, kondigde na de verkiezingen meteen aan dat de belastingen voor de meeste inwoners en zelfstandigen zouden dalen. Enkel grote internationale bedrijven, vlakbij de Gentse haven maar op het grondgebied van Zelzate, zullen net méér belastingen moeten betalen om de rekening te doen kloppen. 

Geen discriminatie

Het chemiebedrijf Rain Carbon, de staalproducent ArcelorMittal, de baggeraar Jan De Nul en werkgeversorganisatie VOKA trokken tegen de aangepaste oppervlaktebelasting naar de Raad van State. Zij vonden het discriminatie dat bedrijven met een oppervlakte van meer dan 5.000 vierkante meter zwaarder belast werden dan kleinere bedrijven. 

De auditeur van de Raad van State lijkt die redenering niet te volgen. Burgemeester Brent Meuleman (Vooruit): "Onze verschuiving van de lasten heeft aan 650 zelfstandigen meer zuurstof gegeven. Voor de kleinere spelers betekent dit een wereld van verschil. In ruil vroegen wij de grote spelers om een béétje meer bij te dragen, het gaat om 0,09 procent van hun winstmarge: verwaarloosbaar dus". De auditeur van de Raad van State lijkt die redenering te volgen. "Die oordeelt nu ook dat dat een eerlijk en billijk reglement is, en helemaal geen communistisch programma". 

Beluister hier het gesprek uit De Ochtend met de burgemeester van Zelzate:

"Nog geen bedrijven vertrokken"

Meuleman vreest trouwens niet dat de belastinghervorming grote bedrijven zal doen vertrekken. "Ik vermoed dat ze naar de rechtbank zijn getrokken om te vermijden dat het een precedent wordt. In de praktijk stel ik vast dat over de hervorming nu al enkele jaren wordt gesproken, maar ik heb nog niemand zien vertrekken uit Zelzate. Wel integendeel, het kan zelfstandigen net naar onze gemeente lokken." 

Tegelijk houdt de burgemeester nog graag een slag om de arm. Het gaat immers om een advies van de auditeur, en nog geen uitspraak van de Raad van State zelf. Maar doorgaans volgt de Raad wel het advies van de auditeur. 

Meest gelezen