Russian Foreign Ministry Press Service

Russische minister van Buitenlandse Zaken: "Wat zou Frankrijk doen als België het Frans zou verbieden?"

"Hoe zou Frankrijk reageren als België het Frans zou verbieden?" Met die uitspraak in een interview met TF1 heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov nog eens duidelijk proberen te maken wat het doel is van de "Russische missie" in Oekraïne, namelijk "de Russische taal en cultuur beschermen". 

Rusland zegt al sinds het begin van de oorlog dat een interventie in het land nodig was om het land te denazificeren. Volgens Rusland was er in Oekraïne een genocide aan de gang tegen de Russen. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin letterlijk gezegd toen hij de invasie aankondigde. 

Sinds 24 februari is het verhaal over de "denazificatie" en "genocide" telkens herhaald door de Russische regering, bijna als een mantra. En gisteren bij TF1 volgde een variant op hetzelfde thema. 

De bedoeling van de "speciale militaire operatie" van Rusland is om de Russische taal en cultuur te beschermen. Op dat punt maakte Lavrov de vergelijking met ons land. Hij zei tegen de Franse journaliste: "Voor het Westen was het allemaal eender wat er gebeurde met de Russische taal, het Russische onderwijs, met de Russische media, die bij wet verboden werden. Hoe zou Frankrijk bijvoorbeeld reageren als België de Franse taal zou verbieden?"

Voor het Westen was het allemaal eender wat er gebeurde met de Russische taal, het Russische onderwijs en met de Russische media die bij wet verboden werden

Sergej Lavrov, Russische minister van Buitenlandse Zaken

"Of wat zou Engeland doen als Ierland het Engels zou verbieden?", voegde hij er nog aan toe. In Europa kan men zich dat niet voorstellen. Maar als het gaat over het Russisch, kan dat niemand in Europa iets schelen." 

BEKIJK - Lavrov vraagt zich af wat er zou gebeuren indien België zou beslissen om de Franse taal te verbieden.

Videospeler inladen...

De status van het Russisch in Oekraïne is al jarenlang een punt van discussie. Plannen van de regering om de status van het Russisch als officieel erkende minderheidstaal af te schaffen, veroorzaakten ook al onrust in het oosten van het land tijdens de Maidanrevolutie van 2014. 

De pro-Russische regering in Oekraïne viel toen na hevige straatprotesten en werd opgevolgd door een regering met een pro-westerse houding. Sindsdien zijn er ook wetten aangenomen om het Oekraïens te promoten, tot ongenoegen dus van onder meer Rusland en pro-Russische politici in Oekraïne. 

In een gesprek met "Nieuwsuur" vrijdag ontkende de Oekraïense president Zelenski nog dat Russisch verboden is in Oekraïne. Hij haalde wel aan dat in bezet gebied Oekraïens verboden wordt en dat er in scholen bijvoorbeeld ééntalig Russisch onderwijs gegeven wordt. 

"Verovering Donbas is prioriteit"

In hetzelfde gesprek met TF1 heeft Lavrov benadrukt dat de verovering van de Donbas-regio in het oosten van Oekraïne een onvoorwaardelijke prioriteit is voor Rusland. Rusland wil het Oekraïense leger terugdringen en zo de Donbas - met de provincies Loehansk en Donetsk- bevrijden van het Oekraïense regime. 

"Het ziet ernaar uit dat Loegansk zeker binnen handbereik van de Russen ligt", zegt VRT NWS-journalist Jan Balliauw die momenteel in Oekraïne is. "De voorbije weken is er duidelijk vooruitgang geboekt. Door een groot deel van de gevechtstroepen in het oosten samen te trekken hebben ze Oekraïne verrast. De Russen zijn begonnen met een poging om de steden Severodonetsk en Lisitsjank te veroveren met zware straatgevechten. Ze hebben op dit moment de overhand, maar dat wil niet zeggen dat ze zomaar de hele Donbas in handen zullen hebben."

"In Donetsk zijn de Oekraïense verdedigingslinies sterker, daar is nauwelijks vooruitgang. Door de samentrekking van de troepen in het oosten zijn de Russen kwetsbaarder in het zuiden. Er zijn tekenen dat Oekraïne daar begonnen is met een tegenaanval, waardoor de Russen hun posities daar weer zullen moeten versterken." 

Beluister het volledige gesprek met Jan Balliauw in "De ochtend":

Meest gelezen