Inflatie stijgt naar hoogste niveau in 40 jaar

Na een korte periode van stabiliteit stijgt de inflatie verder naar 8,9  procent. Dat is hoger dan in de maand april, toen de inflatie stabiel bleef op 8,31 procent. De inflatie is hiermee het hoogste sinds 1982, toen die uitkwam op 9,02 procent. Dat meldt statistiekbureau Statbel maandag.

Bron: belga, eigen info

De hoge inflatie is deze maand, zoals in de voorbije maanden, voor een groot deel te wijten aan de hoge energieprijzen. De inflatie van energie bedraagt momenteel 56,8 procent. Daarnaast is ook de inflatie van voeding de laatste maanden sterk gestegen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Maar ook andere producten worden steeds duurder. De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van de energieproducten en de onbewerkte voedingsmiddelen, bedraagt 4,43 procent in mei, tegenover 4,08 procent in april.

LEES OOK. Onze financiële gemoedsrust zit op een dieptepunt: hoe inflatie ons niet alleen in de portemonnee raakt, maar ook in ons hoofd

Vooral motorbrandstoffen, elektriciteit, private huur, huisbrandolie, restaurants en cafés, melk, kaas en eieren, aankoop van voertuigen, alcoholische dranken, buitenlandse reizen en citytrips en vis en zeevruchten zijn in mei duurder geworden. Aardgas en kleding hadden daarentegen een verlagend effect op het indexcijfer.

De vorige overschrijding van de spilindex dateert van april. Dat betekent dat de uitkeringen en pensioenen in mei en de ambtenarenweddes in juni opnieuw stijgen met 2 procent. En de hoge inflatie zorgt er ook voor dat de lonen in de privésector stijgen. In elke sector gebeurt dat tegen een ander tempo. Voor sommige sectoren maandelijks, voor andere dan weer een keer per jaar.  (nba, thv)

LEES OOK. “De banken raken zo al niet van hun geld af”: waarom je als spaarder niet op veel verbetering moet hopen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen