Moeder en drie dochters veroordeeld in terreurdossier

De correctionele rechtbank van Brussel heeft Maria G. en haar drie dochters veroordeeld voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groepering. De vier vrouwen waren in 2016 naar Syrië afgereisd. De rechtbank veroordeelde ook nog een vijfde beklaagde, een kennis van een van de dochters.

Maria G., de moeder van het gezelschap, kreeg vrijdag de zwaarste straf. De rechtbank veroordeelde haar tot een celstraf van 4 jaar met 2 jaar uitstel. Die veroordeling komt bovenop de celstraf van 5 jaar die ze in april vorig jaar kreeg van het Brusselse hof van beroep, ook al in een terreurdossier.

Een van haar dochters, Fatima C., kreeg vijf jaar cel. Zij verblijft naar alle waarschijnlijkheid nog in Syrië. De rechtbank vraagt haar onmiddellijke aanhouding.

Hakima C. kreeg 2 jaar voorwaardelijk in dezelfde zaak.

De laatste dochter, Habiba, kreeg de voorwaardelijke opschorting van straf. Haar advocaat had de vrijspraak gepleit, omdat er ‘onweerstaanbare drang’ in het spel zou zijn geweest. De rechtbank volgde die redenering niet, maar hield volgens de advocaat wel rekening met de “horror” die de jonge vrouw in Syrië had meegemaakt en met de “context van een geradicaliseerde familie”.

Zakia H., een kennis van Fatima C., stond terecht in dezelfde zaak. Zij zou Fatima geld hebben gestuurd in Syrië. Ook zij kreeg een opschorting onder voorwaarden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen