Themabeeld , Belga©  ASSOCIATED PRESS

Minister van Energie Tinne Van der Straeten: “Geen aanwijzingen dat ook gaslevering aan België stopt”

Minister van Energie Tinne Van der Straeten benadrukt na het afsluiten van een Nederlandse klant door de Russische gasproducent Gazprom dat er geen impact is op de Belgische bevoorrading van aardgas. “België is volledig voorbereid. Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat ook de levering naar België stopt”.

jvh
Bron: BELGA

LEES OOK. Rusland draait gaskraan dicht voor Nederland: hoe groot zijn de gevolgen? En wacht ons hetzelfde lot?

Voor Van de Straeten is voorkomen beter dan genezen. “We kunnen ons nu al beter beschermen door op Europees niveau samen-aankoop van gas te organiseren, de energietransitie te versnellen en in te zetten op energiebesparing. Meer hernieuwbare energie en energiebesparing is goed voor de portemonnee en slecht voor Poetin. Deze trieste escalatie van Rusland toont nog maar eens aan hoe de Europese afhankelijkheid van fossiele brandstoffen wordt gebruikt als wapen.” 

Rusland levert sinds dinsdag geen gas meer aan Nederland. GasTerra, de enige Nederlandse gashandelaar die bij Rusland inkoopt, voorziet geen problemen, omdat de handelaar al elders gas heeft ingekocht. De Nederlandse overheid heeft ook geen ‘early warning’ uitgeroepen naar andere Europese landen in het kader van gasbevoorrading. Eerder stopte Rusland ook leveringen aan Bulgarije en Slovakije.   

Het kabinet van de minister van Energie staat in permanent contact met Fluxys en AD Energie en volgt de situatie op de voet. Er zijn momenteel geen elementen om in België de eerste ‘Early Warning’-fase van het nationaal Noodplan Aardgas af te kondigen.  

België is een draaischijf voor gasbevoorrading Europese Unie, en kent een zeer klein aandeel Russisch gas voor eigen verbruik (6%). Bovendien is de haven van Zeebrugge een troef, met meer dan voldoende capaciteiten om LNG gas van  elders in te voeren. Het gas dat België binnenkomt wordt gekocht en verhandeld door private bedrijven. De betalingsvoorwaarden zijn contractueel en commercieel gevoelige informatie en niet publiekelijk bekend. De grootste shippers bevestigen aan kabinet Van der Straten dat zich momenteel geen contractuele problemen stellen voor levering aan België.

LEES OOK. Olieprijzen stijgen meteen naar hoogste peil in twee maanden na Europees akkoord over boycot Rusland

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER