Boetsja.

Al 80 Russische verdachten van oorlogsmisdaden opgepakt in Oekraïne, meer dan 600 verdachten geïdentificeerd

Al zeker 80 Russen die verdacht worden van oorlogsmisdaden in Oekraïne, zitten in een Oekraïense cel en zullen voor de rechter worden gebracht. In totaal heeft het Oekraïense gerecht al meer dan 600 verdachten en meer dan 15.000 mogelijke oorlogsmisdaden geïdentificeerd. Het krijgt daarbij hulp van enkele andere Europese landen.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski laat geen gelegenheid voorbijgaan om de internationale gemeenschap erop te wijzen: in zijn land worden volgens hem met de regelmaat van de klok oorlogsmisdaden gepleegd. Al vrij snel startte het Oekraïense gerecht met een onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden.

Intussen zijn al ongeveer 80 Russische verdachten opgepakt, maakte de Oekraïense openbaar aanklager Irina Venediktova bekend. Strafrechtelijke procedures tegen hen zijn al opgestart. In totaal heeft het Oekraïense gerecht al meer dan 15.000 mogelijke oorlogsmisdaden geïdentificeerd. Meer dan 600 Russen worden verdacht van oorlogsmisdaden of misdaden van agressie. Volgens de openbaar aanklager gaat het om topmilitairen en politici, maar ook om mensen die verantwoordelijk zijn voor Russische propaganda.

Marioepol.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Steun van Europese buren

Het onderzoek naar oorlogsmisdaden wordt overigens nog verder opgevoerd. Eind maart hebben Oekraïne, Polen en Litouwen een gezamenlijk onderzoeksteam opgericht. Het kantoor van de openbaar aanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag sloot zich daar vervolgens bij aan. Nu sluiten nog drie anderen landen zich aan: Estland, Letland en Slovakije.

Door samen te werken, zou het onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden in Oekraïne sneller en degelijker gevoerd kunnen worden. Om dan daarna de verdachten voor een rechter te kunnen slepen, zij het in Oekraïne, zij het voor een internationale rechtbank. Eurojust, een agentschap van de Europese Unie voor strafrechtelijke samenwerking, ondersteunt en coördineert het gezamenlijke onderzoeksteam.

Het Internationaal Strafhof zelf heeft momenteel een ploeg van 42 experts in Oekraïne, die bewijzen verzamelen. Het Strafhof onderzoekt ook de mogelijkheid om een kantoor te openen in de Oekraïense hoofdstad Kiev.

Opnieuw 2 militairen veroordeeld

Net vandaag heeft een Oekraïense rechtbank 2 Russische militairen tot 11,5 jaar cel veroordeeld voor het bombarderen van burgerdoelwitten in de noordoostelijke regio Charkov. De militairen maakten deel uit van een artillerie-eenheid die doelen in de regio Charkov bestookten vanuit de Russische regio Belgorod.

Volgens de aanklager werden verschillende huizen en andere gebouwen verwoest. Ook een school moest eraan geloven. Ze maakten echter geen slachtoffers. De twee staken ook de grens over om van daaruit hun beschietingen voort te zetten. Daarop werden ze gevangengenomen. De twee hebben tijdens hun proces schuldig gepleit.

Het is de tweede veroordeling van Russische militairen in Oekraïne sinds de start van de invasie. Op 23 mei werd een Russische militair van 21 tot levenslang veroordeeld. Hij werd schuldig bevonden aan de moord op een 62-jarige fietser in de omgeving van de stad Soemi, ook in het noordoosten van Oekraïne.

Rusland heeft altijd ontkend dat het burgers aanvalt of betrokken is bij oorlogsmisdaden in Oekraïne.

Meest gelezen