Everzwijnen in opmars in straatbeeld van Genk: wat te doen als je oog in oog staat met zo’n dier?

Waar mensenschuwe everzwijnen vroeger maar af en toe gespot konden worden in bossen, verschijnen de dieren in Genk steeds meer in het straatbeeld. Meer nog, ze lijken helemaal niet bang te zijn voor mensen en lopen dus niet meer vanzelf weg als je ze tegenkomt. Maar wat moet je nu doen als je zo’n everzwijn tegenkomt op straat?

Er is een groot verschil tussen de everzwijnen die in Genk over de straten lopen en hun soortgenoten uit de bossen, vindt bioloog Frederik Thoelen. “Want het gemiddelde everzwijn is bang van mensen en loopt weg. Als je er zo eentje tegenkomt, is het gewoon genieten en zo stil mogelijk blijven.”

Je moet de confrontatie uit de weg gaan
Frederik Thoelen, bioloog

Anders wordt het wanneer het gaat over de everzwijnen in de straten van Genk. “Deze dieren kennen geen angst voor mensen, en dat is een heel ander verhaal”, aldus Thoelen. “Het is in zo’n geval aangeraden om zo rustig mogelijk te blijven, langzaam naar achteren te gaan en het everzwijn te mijden. Je moet de confrontatie uit de weg gaan.”

Sommige mensen benaderen de everzwijnen toch, maar dat raadt Thoelen dus ten strengste af: “Ik heb al beelden gezien van mensen die de everzwijnen voederen. Dat is natuurlijk uit den boze.”

Wilde zwijnen in het nauw

Wanneer een everzwijn in je tuin opduikt, verandert de situatie volgens de bioloog: “Het everzwijn zit dan vaak vast en vindt zijn weg naar buiten niet meer terug. Dat zorgt voor stress, waardoor het nog belangrijker wordt om ze te vermijden. Je kan dan altijd naar het Agentschap van Natuur en Bos bellen, maar meestal is het advies om af te wachten tot de everzwijnen vertrekken.”

Als er een everzwijn in je tuin zit, haal dan zo snel mogelijk je hond binnen
Frederik Thoelen, bioloog

Begin deze week werd in Genk nog een hond in de tuin aangevallen door een everzwijn. Voor mensen met honden geeft Thoelen deze extra tip: “Honden zijn voor everzwijnen vijanden, omdat ze afstammen van wolven. Dat kan ervoor zorgen dat everzwijnen actief honden gaan aanvallen. Als er een everzwijn in je tuin zit, haal dan zo snel mogelijk je hond binnen.”

Volgens Thoelen is er in een bos geen probleem: “In een bos moeten honden sowieso aan de leiband, dus gebeurt er eigenlijk nooit iets. Ik ken in België geen enkel geval van problemen met everzwijnen en een hond aan de leiband."

Meest gelezen