Nicolas Maeterlinck

Premier De Croo laat niet in zijn kaarten kijken over Engie: "Niet onderhandelen in de openbaarheid"

Premier Alexander De Croo (Open VLD) laat zich niet afleiden door een gelekte brief van Engie, waarin de energieproducent extra geld vraagt van de overheid om twee kerncentrales 10 jaar langer open te houden. Hij kreeg daarover heel wat vragen in de Kamer, maar liet niet in zijn kaarten kijken. Onderhandelen doe je met de nodige discretie en voer je niet in het openbaar, klonk het.

In een - gelekte - brief aan de premier vraagt Engie dat de regering mee investeert in het langer openhouden van de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3. De energieproducent wil ook dat de overheid mee betaalt voor de berging van extra nucleair afval. Genoeg munitie dus voor een reeks vragen in de Kamer.

De groene wensdroom van één van uw coalitiepartners komt dichtbij om te zeggen dat het beter is als de onderhandelingen mislukken

Kamerlid Bert Wollants (N-VA)

Oppositiepartij N-VA is pleitbezorger van het langer openhouden van kerncentrales en vreest dat de eisen van Engie de groene minister van Klimaat Tinne Van der Straeten in de kaart spelen. "De groene wensdroom van één van uw coalitiepartners komt dichtbij om te zeggen dat het beter is als de onderhandelingen mislukken", werpt Kamerlid Bert Wollants (N-VA) de premier voor de voeten. 

Wollants ziet wel wat in wat Engie voorstelt en zou het goed vinden als de Belgische regering financieel investeert in de exploitatie van Doel 4 en Tihange 3 en de berging van kernafval. Een vorm van nationaliseren om zo de controle te herwinnen als het ware, na de uitverkoop van Electrabel aan het Franse Engie door de regering-Verhofstadt. "Voor mij is daar absoluut over te spreken. Er zijn nog vormen van energieproductie waar overheden in zijn gestapt", zegt Wollants aan "Villa Politica". 

Bert Wollants legt uit waarom hij denkt dat de regering moet ingaan op de vragen van Engie.

Videospeler inladen...

Mijnheer Wollants, ik heb soms de indruk dat u lijdt aan een zekere vorm van amnesie

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

Premier De Croo laat zich niet van de wijs brengen en wijst op de "historische keuze" die door de regering-Verhofstadt ooit is gemaakt om alle kerncentrales in 2025 te sluiten. "Die keuze is door de vorige regering bevestigd (de regering-Michel, red.), door álle deelnemers aan de vorige regering. Mijnheer Wollants, ik heb soms de indruk dat u lijdt aan een zekere vorm van amnesie."

Over de gesprekken met Engie houdt de premier zich op de vlakte. "Zulke onderhandelingen moet je koelbloedig voeren, met respect voor de verantwoordelijkheid van iedereen, ook de historische verantwoordelijkheid", zegt De Croo nog. "Onderhandelen doe je aan de tafel, niet in de openbaarheid."

Premier De Croo laat niet in zijn nucleaire kaarten kijken en sneert naar de N-VA-oppositie.

Videospeler inladen...

Wij voeren onderhandelingen vóór de Belgische belastingbetaler

Kamerlid Kim Buyst (Groen)

In zijn tussenkomst haalt Kamerlid Kris Verduyckt (Vooruit) uit naar Bert Wollants. "Toch een bizarre positie. Eerst in een regering zitten die beslist om niet te beslissen, en da hier anderen komen verwijten dat het allemaal te lang duurt." Voor de Vlaamse socialisten is de betaalbaarheid van de energiefactuur dé prioriteit.

Dat laatste geldt ook voor de groenen. "Wij voeren onderhandelingen vóór de Belgische belastingbetaler", benadrukt Kamerlid Kim Buyst (Groen). "De factuur van de verlenging, van de ontmanteling en van de berging van nucleair afval kan oplopen tot 41 miljard euro. Die is voor de vervuiler." Zowel Groen als Ecolo huldigen hier het principe "de vervuiler betaalt".

Het lijkt erop dat de N-VA voorlopig alleen staat met haar energiebesognes. Over hoe het verder moet met die verlenging van onze twee jongste kerncentrales, komen we voorlopig niets méér te weten.

Meest gelezen