“Zwaarbewolkt en regenachtig, kans op hevig onweer”: nog tot zondagavond code geel

In heel het land is nog tot en met zondag code geel voor onweer van kracht. Zondagnamiddag wordt het wel opnieuw geleidelijk aan droger. Dat meldt het KMI. Het nummer 1722 werd geactiveerd. Bij hevige onweders in Frankrijk is zaterdag een vrouw van in de dertig om het leven gekomen. Elders in het land kwamen 4.500 huishoudens zonder elektriciteit te zitten.

Bron: BELGA

De regen- en onweerszone die zaterdagavond over ons land trok, trekt zondag verder vanuit het zuidwesten, richting Nederland en Duitsland. Plaatselijk kan er veel neerslag vallen op korte tijd. Volgens het KMI zou dat tot 30 liter per vierkante meter in 1 uur tijd kunnen zijn. In de loop van zondagmiddag wordt het opnieuw geleidelijk droger vanuit het zuidwesten.

Aan de kust en in de rest van West-Vlaanderen geldt code geel al vanaf 22 uur zaterdagavond. Iets later volgt ook Oost-Vlaanderen. Voor Antwerpen, Vlaams-Brabant, Limburg en Brussel gaat code geel pas zondagochtend in.

Voorlopig geldt die code geel nog tot zondagnamiddag.

Maandag stroomt koelere lucht naar onze regio. Het wordt dan wisselend bewolkt met lokale buien bij temperaturen tussen 16 en 20 graden. Dinsdag ongeveer hetzelfde weerbeeld. Woensdag zou het dan droger worden en wint het kwik er ook weer enkele graadjes bij.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

 ©  KMI

Het nummer 1722, voor niet-dringende interventies door de brandweer, wordt geactiveerd. Dat meldt de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken zaterdag.

De gemakkelijkste manier om een brandweerinterventie te vragen is via het digitale loket 1722.be. Bellen naar 1722 kan ook. Het noodnummer 112 is enkel bedoeld voor mogelijk levensbedreigende situaties.

Dode in Frankrijk

De eerste onweders bereikten zaterdag laat ons land. Omstreeks 22.30 uur werden er in Henegouwen en Rijsel onweders waargenomen die onderweg zijn naar Kortrijk en Oost-Vlaanderen. Dat meldde weerman David Dehenauw op Twitter.

Die onweders komen uit Frankrijk en daar kregen ze het al stevig te verduren. Voor het grootste deel van het land was code oranje afgekondigd. En bijna alle overige departementen kregen code geel mee. De Fransen waren dus gewaarschuwd, maar toch bleven drama’s daardoor niet uit.

In Rouen werd een vrouw van 30 meegesleurd door overvloedig water en geraakte ze vast te zitten onder een auto. De vrouw overleefde het niet. “Ze is gevonden, maar ze is dood,” zei de bron. Eerder meldde minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin op Twitter een “vrouw vermist in Rouen”.

4.500 gezinnen zonder stroom

Elders in Frankrijk, in de departementen Landes en Gers in het zuidwesten, werden wijngaarden getroffen door hagelstenen. In Landes kwamen voorts ook 4.500 huishoudens zonder stroom te zitten.

In Parijs moesten zaterdagavond zo’n 40.000 bezoekers van het festival We Love Green in het Bois de Vincennes gedwongen door de barre weersomstandigheden maken dat ze wegkwamen. Organisator Marie Sabot zei op BFMTV dat de evacuatie rustig verliep. De toeschouwers zullen worden gecompenseerd.

Om 22 uur was code oranje nog van kracht in vijftig departementen in Frankrijk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER