Aziatische aandelenmarkten in volle vaart vooruit, ook olieprijzen pieken

De belangrijkste aandelenmarkten in Azië zien deze week allemaal winsten in hun cijfers. De prijzen van ruwe blijven ook stijgen en bereiken nu bijna hun piekniveau van in maart.

Maandag geven de toonaangevende aandelenmarkten in China, Japan en Hongkong positieve cijfers, net als vrijdag reageren ze positief op de versoepelingen van de draconische COVID-maatregelen in China. In Peking kan men vanaf vandaag bijvoorbeeld weer op restaurant en het openbaar vervoer nemen.

OPEC+

  • In China steeg de SSE Composite Index, de index van aandelen die op de Shanghai Stock Exchange worden verhandeld, vandaag met 1,10 procent, of 35,10 basispunten.
  • De Japanse Nikkei 225, de belangrijkste aandelenindex van de Tokyo Stock Exchange stond op moment van schrijven op een winst van 0,56 procent, of 154,32 basispunten.
  • De Hang Seng Index, die de ontwikkeling van de aandelenmarkt van Hongkong weergeeft, steeg zelfs met 1,54 procent, of 324,68 basispunten.

De olieprijzen zitten ook in de lift en bereiken nu bijna hun piek van in maart toen ruwe olie boven de 120 dollar per vat kostte. Ruwe WTI-olie staat op 119,65 dollar per vat, daarmee stijgt die benchmark vandaag met 0,66 procent. Brent-olie haalt vandaag de prijs van 120,50 dollar per vat, een stijging van 0,63 procent.

Het ziet er niet naar uit dat de olieprijzen op korte termijn veel zullen dalen. De Europese sancties tegen Russische olie zetten de aanbodzijde onder druk. De OPEC+, de belangrijkste olieproducerende landen, zou weliswaar meer gaan oppompen. De productie in juli en augustus zou met 648.000 vaten per dag te verhoogd worden, maar analisten twijfelen of dat aan de vraag zal voldoen.

Venezuela

Ook de versoepeling van Amerikaanse sancties op het olieproducerende Venezuela moeten nog uitwijzen of ze een betekenisvolle impact op de markt zullen hebben. De regering-Biden liet onlangs twee bedrijven toe om Venezolaanse olie naar Europa te verschepen.

“Hoewel de verhoging (in productie, red.) hard nodig is, blijft ze achter bij de verwachtingen voor de groei van de vraag, vooral wanneer ook rekening wordt gehouden met het gedeeltelijke verbod van de EU op de invoer van Russische olie”, zegt analist Vivek Dhar van Commonwealth Bank, geciteerd door CNBC.

Bovendien zal China de komende tijd die vraag naar olie alleen maar doen toenemen. Het land hoopt zijn industrie weer op volle toeren te laten draaien na maanden van strenge coronalockdowns.

(jvdh)

Meer