De Belgische koning Filip ontmoette Felix Tshisekedi, de president van Congo, eerder al in Brussel. Vandaag vliegt hij naar Congo voor een officieel bezoek. Ook premier Alexander De Croo (Open Vld), minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit) en staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine (PS) reizen mee.
Volledig scherm
PREMIUM
De Belgische koning Filip ontmoette Felix Tshisekedi, de president van Congo, eerder al in Brussel. Vandaag vliegt hij naar Congo voor een officieel bezoek. Ook premier Alexander De Croo (Open Vld), minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit) en staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine (PS) reizen mee. © EPA

Koning Filip zet morgen voor het eerst voet in Congo, met een spijtbetuiging op zak. Maar komen er ook herstelbetalingen?

Van het gruwelijke ‘rode rubber’ tot rassenonderdrukking en de jarenlange steun van een megalomane dictator: België worstelt tot op de dag van vandaag met haar koloniale verleden. Maar voor het eerst zet een Belgische koning morgen voet op Congolese grond met een spijtbetuiging op zak. Historisch. Maar gaat België ook herstel betalen? “België moet toch niet de kas van een corrupt regime gaan spekken." 

173 reacties

  • chris Ceulemans

    2 jaar geleden
    Waarom niet?… België weet geen blijf met zijn geld , wij hebben zes deelregeringen, en allen rijkelijk betaald!
  • Emiel Van Roost

    2 jaar geleden
    Ik heb daar niets mee te maken en wil daar geen cent voor betalen.
  • lieve vanderstraeten

    2 jaar geleden
    En waar zijn de miljarden gebleven die België al die jaren aan Congo gegeven heeft!
  • Christine Laevers

    2 jaar geleden
    Een erkenning van het aangedane leed is heel terecht. Incluis een mea culpa voor de moord op Patrice Lumumba. Daar hoeven geen herstelbetalingen bij. Een beetje investeren in onderwijs zou al een mooie geste zijn. Dit proces van bewustwording zie ik als een positief proces dat nodig is voor alle partijen. Economisch blijft Congo interessant. Maar als België zichzelf al niet kan runnen ...
  • hilde lambrechts

    2 jaar geleden
    Als hij het nodig vind is het goed dat hij zijn verontschuldigingen aanbiedt voor het leed dat zijn voorouders hebben aangericht. De Belgische belastingbetaler heeft echter in de loop der jaren al ettelijke miljarden aan Congo geschonken; geld dat voor het grootste deel in de zakken verdween van Congolese presidenten en hun entourage! Onze "schuld" is reeds meer dan genoeg terug betaald. Nu is het beurt aan onze vorsten!