Themabeeld ©  AP

China en Australië in de clinch over luchtvaartincident boven Zuid-Chinese Zee

China heeft maandag Australië op de vingers getikt over een luchtvaartincident dat zich boven de Zuid-Chinese Zee heeft voorgedaan. Peking maant Australië aan tot “voorzichtigheid”, om te voorkomen dat “verkeerde inschattingen” tot “ernstige gevolgen” leiden.

Bron: BELGA

Australië zegt dat China op 26 mei een van zijn militaire vliegtuigen in gevaar heeft gebracht boven de Zuid-Chinese Zee. Volgens Canberra zou een Chinees gevechtsvliegtuig op roekeloze wijze een Australisch P-8 bewakingsvliegtuig hebben onderschept.

China pikt die beschuldiging niet. “Het Chinese leger voert zijn operaties uit in overeenstemming met de operationele vereisten op het vlak van veiligheid, normen en professionaliteit”, zo reageert Zhao Lijian, een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

“China roept Australië nogmaals op onze veiligheidsbelangen en bezorgdheden te respecteren, en voorzichtig te zijn met woorden en daden zodat er geen verkeerde inschattingen worden gemaakt die tot ernstige gevolgen kunnen leiden”, zo klinkt het nog. “China zal niet toestaan dat een land zijn soevereiniteit en veiligheid schendt onder het voorwendsel van vrijheid van scheepvaart.”

China claimt het grootste deel van de Zuid-Chinese Zee, ook eilanden en riffen die meer dan duizend kilometer van de Chinese kust liggen. Australië beschouwt het merendeel van dat gebied dan weer als internationale wateren.

Peking noch Canberra hebben gespecificeerd waar het incident exact heeft plaatsgevonden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer