De Antwerpse lokale politie waarschuwt voor valse mails over verkeersboetes

De lokale politie van Antwerpen waarschuwt voor valse mails, waarin staat dat je een verkeersboete moet betalen. Ze lijken onder meer te komen van de Politie Zone Antwerpen. Het gaat om phishing. Criminelen proberen daarmee geld van je te stelen. Klik zeker niet op de links in de mails. De politie vraagt ook om altijd aangifte te doen, wanneer je toch werd opgelicht.

De lokale politie van Antwerpen verspreidt momenteel een waarschuwing op haar Facebookpagina. Ze krijgt heel veel vragen binnen over een mail die mensen ontvangen, waarin staat dat ze een verkeersboete moeten betalen. "Mensen stellen zich daar vragen bij, want er staat geen PV-nummer op of geen kentekenplaat en dan bellen ze ons", zegt woordvoerder Wouter Bruyns. "Dat is trouwens heel slim, want dan krijgen ze meteen te horen dat het om phishing gaat."

Beluister hier het gesprek met Wouter Bruyns van Lokale Politie Antwerpen

Hoeveel mensen die mails precies krijgen, is niet duidelijk. "Heel veel mensen hebben zelf door dat het nep is en verwijderen die mail gewoon. Die nemen dan ook geen contact met ons op. Andere mensen bellen ons wel, om er vragen over te stellen. Ze vragen zich bijvoorbeeld af waar ze precies in de fout gingen en wanneer. Maar helaas is er ook een aantal mensen dat er wel op ingaat. Dat is misschien een klein aantal, maar dat is toch zorgwekkend. Het gaat ook maar om kleine bedragen, maar als je veel mensen om de tuin kan leiden dan gaat het toch nog om veel geld."

Een echte verkeersboete zal je ook nooit via mail krijgen. "Die komen altijd met de post. Daar staat ook altijd een PV-nummer op. Dat begint in Antwerpen met AN, gevolgd door een reeks cijfers, en het eindigt altijd met een jaartal. Er staat ook altijd je kentekenplaat bij en waar en wanneer je een overtreding beging."

Vorige week hebben we 9 mensen gearresteerd. Doe dus zeker altijd aangifte

Wouter Bruyns - Lokale Politie Antwerpen

De oplichters vinden is heel moeilijk. "We zetten er heel veel mensen op in, maar die criminelen werken dikwijls niet vanuit Antwerpen en zelfs niet vanuit België, maar via heel wat omwegen in het buitenland."

Al lukt het soms wel. "Vorige week hebben we 9 mensen gearresteerd die verdacht worden van fraude via banken. Ze hadden in totaal meer dan een miljoen euro gestolen. De inzet van de speurders loont dus soms wel. We vragen dan ook alle slachtoffers om zeker altijd aangifte te doen. Soms zijn ze beschaamd, maar dat is voor niets nodig. Die mails zien er ook vrij echt uit, zeker als je niet zo vaak een echte boete krijgt. En meer en meer verloopt natuurlijk ook digitaal. Dus het is begrijpelijk dat je denkt, dat boetes ook zo komen."

Meest gelezen