ING laat negatieve rente los vanaf september

Nu de Europese Centrale Bank (ECB) op het punt staat de rente te verhogen, laat de grootbank ING weten dat de klanten met meer dan 250.000 euro op een zichtrekening vanaf september niet langer een negatieve rente moeten betalen.

Door het lagerentebeleid van de ECB hebben talloze banken de rente op het spaarboekje de afgelopen jaren verlaagd naar 0,11 procent, het absolute minimum voor gereglementeerde spaarboekjes in ons land. Maar zelfs die minimale spaarrente was voor verschillende banken een doorn in het oog, omdat die knibbelde aan hun winstmarges.

De banken moeten momenteel een strafrente van 0,5 procent betalen als ze geld stallen bij de ECB. Daarom hebben sommige financiële instellingen via een omweg een manier gevonden om de rente onder die minimumgrens te laten zakken.

Strafrente van 0,5 procent

De grootbank ING was daar één van. Sinds 1 juli 2021 kunnen spaarders maximaal 250.000 euro op een (gereglementeerd) spaarboekje parkeren. Zodra een spaarder bij die bank meer dan 250.000 euro op een spaarboekje heeft staan, verplaatst de financiële instelling de deposito’s boven dat plafondbedrag naar een zichtrekening. Financiële instellingen moeten namelijk geen rente betalen op het geld dat op een zichtrekening staat. Daar geldt opnieuw een drempel van 250.000 euro: wie meer heeft, betaalt op het extra bedrag een strafrente van 0,5 procent. De bank had eerder al een negatieve rente geïntroduceerd voor professionele rekeningen.

“De negatieve rentevoet wordt tot op heden toegepast op een klein deel van de klantendeposito’s. Zo worden slechts 2,5 procent van de professionele rekeningen en 0,5 procent van de particuliere rekeningen getroffen door die regeling”, klinkt het in een persbericht.

Aanpassing geldbeleid ECB

ING laat nu weten dat het vanaf 1 september de negatieve rente zal lossen voor zowel particulieren als rechtspersonen. Die beslissing komt er aan de vooravond van de rentevergadering van de ECB. De bestuursleden zitten donderdag samen om het verdere verloop van het geldbeleid te bespreken.

Verwacht wordt dat Christine Lagarde, voorzitter van de ECB, zal bevestigen dat er in juli een eerste renteverhoging zal volgen. Tot nu toe heeft Lagarde altijd het signaal gegeven dat ze voorstander is van een geleidelijke verhoging (lees: de rente met 25 basispunten optrekken).

Indien de rente in juli en september telkens met een kwart procentpunt wordt verhoogd, zal dat de depositorente dus uitkomen op 0 procent, wat betekent dat de banken niet langer een strafrente moeten betalen op het geld dat ze toevertrouwen aan de ECB.

(evb)

Meer