De villa in Boechout en zaakvoerder van Luxestate Reggy Palemans. ©  rr, patrick de roo

Celstraf en beroepsverbod voor Antwerpse vastgoedmakelaar die honderdduizenden euro’s aan voorschotten gebruikte om schulden af te betalen

Antwerpen, Hemiksem -

De zaakvoerder van het failliete Antwerpse vastgoedbedrijf Luxestate is veroordeeld tot twaalf maanden cel met uitstel. Hij gebruikte honderdduizenden euro’s aan voorschotten om de schulden van zijn vennootschap te delven.

Sam Reyntjens

Het Antwerpse vastgoedbedrijf Luxestate werd in 2018 failliet verklaard, net als enkele andere vennootschappen van zaakvoerder Reggy Palemans (45) uit Hemiksem. De curatoren die het faillissement moesten afhandelen merkten snel dat de zogenaamde kwaliteitsrekening of derdenrekening van de firma leeg was. Op die rekening betaalden klanten die via Luxestate een woning wilden kopen het voorschot. Palemans bleek de gelden te hebben gebruikt om de putten in de financiën van Luxestate te delven, in totaal werd voor meer dan 415.000 euro aan voorschotten weggesluisd naar de vennootschap.

Kosten op een sterfhuis, zo bleek, want Luxestate was niet meer te redden. De curator stelde destijds in Gazet van Antwerpen dat de luxevilla aan de Holleweg in Boechout waar Palemans verbleef een overinvestering was geweest, de oorzaak van de problemen voor Luxestate. Het pand werd later te koop gezet voor 2,3 miljoen euro.

Palemans verscheen vorige maand voor de rechter in Antwerpen. Hij werd er onder meer vervolgd voor misbruik van vertrouwen, fraude op de inkomstenbelasting en misbruik van goederen uit de vennootschap. Voor dat laatste werd hij donderdag vrijgesproken omdat het feit dat hij de luxevilla die eigendom van Luxestate was zelf bewoonde, de vennootschap niet extra geschaad heeft.

250.000 euro schadevergoeding

Dat hij de voorschotten van zijn klanten gebruikt had ontkende Palemans niet. “Ik heb dat gedaan om tijd te kopen”, verklaarde hij. “Ik wilde mijn bedrijf redden en zorgen dat mijn collega’s niet op straat zouden belanden.” De rechtbank volgde het pleidooi van de advocaten van Palemans bij het begroten van de schade. Als de verkoop uiteindelijk nog doorgegaan was, dan mocht zijn commissie van de schade afgetrokken worden. De gedupeerden werden ondertussen vergoed door Axa, aan de verzekeraar moet Palemans nu 250.000 euro schadevergoeding betalen.

De vastgoedondernemer werd donderdag veroordeeld tot twaalf maanden cel met uitstel, hij kreeg ook een beroepsverbod van vijf jaar opgelegd. “De feiten getuigen van een verminderd normbesef en een jarenlange frauduleuze ingesteldheid”, luidde het.

Tegen Palemans werd ook een klacht ingediend door een notaris die hem in totaal 350.000 euro had geleend. Volgens de notaris had Palemans hem eerst doen geloven dat hij een vermogend zakenman was en had hij zich vervolgens onvermogend voorgedaan om de lening niet terug te betalen. Volgens de vastgoedmakelaar ging het om een als lening vermomde investering, omdat de notaris om deontologische reden niet in Luxestate mocht investeren. De rechtbank volgde die uitleg en sprak Palemans vrij voor de hem aangewreven oplichting.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen