Gemiddeld 5,79 kinderen per begeleider in kinderopvang

In de Vlaamse kinderopvang zijn er gemiddeld 5,79 kinderen per begeleider. In de groepsopvang (crèches) ligt dat gemiddelde op 5,93 en in de gezinsopvang (onthaalouders) op 5,26. Dat blijkt uit cijfers die Karine Moykens, secretaris-generaal van het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (waar de Zorginspectie onder valt) vrijdag heeft gegeven in de onderzoekscommissie kinderopvang in het Vlaams Parlement.

Bron: BELGA

In het debat over de crisis en de veiligheid in de kinderopvang is de discussie over de kindratio een vaak terugkerend element. Vlaanderen hanteert een norm van maximum 8 kinderen voor 1 begeleider en maximum 9 kinderen per begeleider vanaf 2 begeleiders. Vlaanderen heeft daarmee een van de hoogste kind-begeleiderratio’s van Europa. De sector zelf dringt al langer aan op een lagere ratio. 

Voormalig minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) liet in het verleden herhaaldelijk verstaan dat er in de praktijk eigenlijk sprake is van een ratio is van 1 voltijdse begeleider per 6,6 plaatsen. Daarmee wordt de norm dus gerespecteerd.  

LEES OOK. Veel vragen over personeelstekort in de kinderopvang in onderzoekscommissie: “Ik maak mij grote zorgen”

Getuigenissen vanuit de sector suggereren soms een andere realiteit, maar ook uit de cijfers van leidend ambtenaar Moykens blijkt dat de opgelegde kindnorm gemiddeld genomen gerespecteerd wordt. 

De vraag of de kindratio moet verlaagd worden, is volgens Moykens een “politiek debat” waar zij zich als ambtenaar zich niet in wil mengen. In antwoord op vragen van Celia Groothedde (Groen) zei Moykens dat een ratio van bijvoorbeeld 1 op 5 ook geen garantie is. “Wij hebben ook al moeten ingrijpen bij een ratio van 1 begeleider op 5 kinderen”, aldus Moykens. “Maar is een ratio van 1 op 15 of 1 of 17 ooit veilig te noemen?”, vroeg Groothedde. Moykens antwoordde diplomatisch: Je moet een onderscheid maken. Als u mij vraagt: ‘is dat kindermishandeling’, dan zeg ik ‘neen of toch niet per definitie.’ Als u mij vraagt: “is dat wenselijk?”, dan zeg ik ook ‘neen’“.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen