Straks ook 30 graden bij ons? Kans op tropische temperaturen tijdens eerste grote festivalweekend groeit

Wil je 30 graden? De kans wordt groter dat je die volgende week ook krijgt. In het weekend van Graspop en Werchter Boutique krijgt het weer volgens de jongste weermodellen tropische allures.

“In de komende dagen zullen we meer zekerheid krijgen over de echte kans op tropisch zomerweer bij ons.”

Er lijkt logica te schuilen achter de lijn die de weercomputers volgen. Het voorbije weekend was nat en kil, dit weekend wordt heerlijk zomers, het weekend daarna wordt het mogelijk zweetweer.

In België wordt het weer dit weekend ideaal. Zaterdag krijgt de zon meer en meer ruimte. De temperatuur haalt nog net geen 25 graden. Zondag kan dat wel gebeuren.

LEES OOK. De eerste fase zijn we al voorbij: dit staat ons nog te wachten als de droogte blijft aanhouden

Maandag en dinsdag krijgen we dan rustig zomerweer, met maxima tussen 20 en 23 graden. “Prima weer voor een fietstocht want het belooft volledig droog te blijven”, zegt weerman Ruben Weytjens. “Woensdag doen we er enkele graden bij. Het kan dan al 27 graden worden.”

Volgens diverse weermodellen is het mogelijk dat we dan zelfs richting dertig graden of hoger gaan. “Waar we precies gaan uitkomen en voor hoelang is nog erg onzeker”, aldus Weytjens. “Alles hangt af van de manier waarop de luchtmassa’s boven Zuid-Europa zich weten uit te breiden boven Midden-Europa.”

LEES OOK. Waarom het warme weer zo lang blijft hangen, en er nog moeilijke maanden kunnen volgen

In Spanje wordt het volgende week verschroeiend heet, met temperaturen van 40 tot 45 graden. Die lucht wordt vervolgens op transport naar het noorden gezet. “Daar gaan onderweg dan wat graden vanaf, maar we komen dus onder invloed van zeer hete lucht”, zegt de HBvL-weerman. “Er zijn weercomputers die de hete lucht tot boven Limburg zien komen. De Amerikaanse weercomputer geeft ons zo 32 graden op vrijdag.” Maar dat is toch nog iets te voorbarig. “Voor het weekend is het nog erg onzeker. Alles tussen 20 en 35 graden is mogelijk. Pas in de komende dagen zullen we meer zekerheid krijgen over de echte kans op tropisch zomerweer bij ons.”

LEES OOK. Modderstromen en wateroverlast: hoe uitzonderlijk was dit onweer? En zullen we dat deze zomer nog meemaken?

 (gw)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER