Je spaargeld gaat momenteel in rook op
photoschmidt 2020

Ondanks renteverhoging Europese Centrale Bank krijg je (nog) niet meteen een hogere rente op je spaargeld

De renteverhoging van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft voorlopig geen effect op de rente op het spaargeld. Dat blijkt uit een rondvraag van onze redactie bij verschillende (groot)banken. "Het is nog te vroeg", klinkt het. Wanneer gaat de rente op de spaarboekjes dan wel omhoog en zal dat een wezenlijk verschil maken?

Wat heeft de ECB ook weer beslist?

De ECB heeft gisteren beslist dat de rente wordt opgetrokken. Na 11 jaren van dalingen gaat de rente volgende maand met 0,25 procent omhoog. Het zal niet bij een eenmalige ingreep blijven. Mogelijk zit er in september een grotere renteverhoging aan te komen, afhankelijk van de inflatie. Ook daarna zal de rente mogelijk verder verhoogd worden, volgens "een geleidelijk maar duurzaam pad".

De bedoeling van die renteverhoging is mensen aanzetten om meer te sparen, minder uit te geven en zo de economie af te koelen. En dus zo de inflatie onder controle te krijgen.

De concrete gevolgen van die renteverhoging laten zich al voelen. Doordat de verhoging er zat aan te komen, is de rente op leningen al gestegen. Zo is lenen nu al een pak duurder dan een paar maanden geleden. Wie een lening voor een huis of een auto afgesloten heeft de laatste weken, zal dat zeker hebben gemerkt.

Wie spaargeld heeft, voelt die gevolgen momenteel nog niet. De spaarboekjes brachten de afgelopen jaren niks op. Integendeel: omdat de inflatie zo hoog is, verlies je al lang geld als je het op een spaarboekje laat staan. Als de ECB de inflatie weer onder controle krijgt, kan sparen wel weer interessant worden.

Alleen is dat nog niet voor meteen. Onze redactie deed een belronde bij verschillende (groot)banken. Voorlopig is geen enkele bank van plan om op korte termijn de rente op de spaarboekjes op te trekken. "We volgen de trend op de voet", klinkt het bij de ene bank. "Het is nog te vroeg", meldt een andere bank.

Wanneer wél?

Het blijkt heel moeilijk in te schatten wanneer er precies verandering in komt. Nu is het volgens de banken "nog te vroeg". "De depositorente van de ECB staat nog negatief. Toch geven we op een spaarboekje een rente van 0,11 procent, voor ons is dat op dit moment een verlieslatende operatie", zegt Véronique Goossens, hoofdeconoom van Belfius in "De wereld vandaag" op Radio 1. De banken doen dit voor alle duidelijkheid niet uit liefdadigheid, ze zijn verplicht dat te doen.

Goossens verwacht dat de depositorente de komende maanden gaat stijgen. Ze vermoedt dat die tegen september niet meer negatief zal zijn en dus pas daarna niet meer verlieslatend voor de banken. "We gaan de discussie over de hogere rente op spaarboekjes dus pas in het najaar voeren", zegt ze daarover. "Bovendien mag je je er niet op blind staren. Zelfs al gaan de rente op de spaarboekjes omhoog, je vergoeding daarvoor blijft negatief. Zwaar negatief zelfs."

We gaan de discussie over de hogere rente op spaarboekjes pas in het najaar voeren

Dat laatste heeft dan weer met de inflatie te maken. Momenteel bedraagt die 9 procent. Dat betekent dat je spaargeld nu 9 procent minder waard is dan in juni vorig jaar. "Om dus je echte rentevergoeding te kennen op je spaargeld moet je dus 9 procent aftrekken van die 0,11 procent", zegt ze. Je spaargeld zal dus geen 0,11 procent hebben opgebracht, maar aan deze inflatie 8,89 procent aan waarde hebben ingeboet.

"Je spaargeld is met andere woorden in rook aan het opgaan", zegt de hoofdeconoom. "Zelfs al gaat de rente erop een klein beetje omhoog. De inflatie blijft zeker de rest van het jaar nog heel hoog."

Meest gelezen