Tess Elst, Imke Courtois en Ine Beynen trekken drukke sportzomer in. Foto:Frank Bahnmuller

VRT maakt zich op voor drukke sportzomer met vrouwelijk geweld op en naast het veld: “Nee, niet elke wedstrijd is even mooi, maar ook niet bij de mannen”

Drie maanden lang bijna elke dag sport bij de VRT. Zelfs zonder een WK voetbal en Olympische Spelen wordt het een drukke sportzomer. Commentatoren Ine Beynen, Imke Courtois en Tess Elst zorgen mee voor de omkadering van een aantal nieuwigheden. “We zitten hier met veel goesting om erin te vliegen”, klinkt het.

Eva De Poorter

De Ronde van Frankrijk ontbreekt zeker niet in het zendschema van Sporza, met commentaar vanuit Brussel. Maar er is dit jaar ook ruimte voor een EK voetbal bij de dames, een meerdaagse Tour voor de vrouwen én het WK basket 3x3. Toevallig staat er bij alle drie ook een vrouw achter de microfoon.

Sportjournalist Tess Elst bijt op 21 juni de spits af. Voor sommige kijkers is ze een relatief nieuw gezicht, toch werkt ze al tien jaar bij Sporza. “Ik zorg voor de interviews en presentatie van het WK 3x3 in Antwerpen, met Dennis Xhaët (basketbalcommentator, die in het voorjaar ‘Café de mol’ presenteerde, red.)”, vertelt ze. “De kennis komt van hem, het enthousiasme van mij. (lacht) Ik volg gewoonlijk alle sporten op, ook het basket. Net als iedereen heb ik deze sport tijdens de Olympische Spelen leren kennen, toen onze Belgian Lions knap vierde werden. En mijn hart ligt wel een beetje bij zulke urban sports.”

Tess Elst ontfermt zich mee over het WK 3x3 basket.  ©  Frank Bahnmuller

In juli neemt Imke Courtois het over. Voor het eerst worden alle EK-wedstrijden van de vrouwen op Canvas uitgezonden. Samen met Aster Nzeyimana zorgt ze voor het commentaar bij de Flames vanuit Engeland. Dat terwijl ze in 2017 zelf nog op het EK stond. “Je ziet wat er gebeurt, je weet hoe ze het beleven, maar door de gigantische evolutie van het vrouwenvoetbal zijn er ook nieuwe elementen bij. Ik vind het leuk om dat op een toegankelijke manier over te brengen”, zegt ze. “Maar heimwee heb ik totaal niet. Die grote toernooien brengen mensen samen. Hopelijk gaat het leven, met hier en daar een groot scherm.”

Imke Courtois gaat commentaar geven bij het EK, waar ze in 2017 zelf nog stond. ©  Frank Bahnmuller

Ine Beyen, net terug van de Sierra Nevada, had dan weer een gesprek met wielrenster Marianne Vos voor een reeks in Vive le vélo tijdens de Tour de France voor dames. “Twee van de zeven reportages zijn al gebeurd”, zegt ze. “Hoe is een sport ontstaan en groot geworden? Bij de mannen weten we het, bij de vrouwen niet. Dus die verhalen wil ik nu graag brengen, met ook nog bijvoorbeeld onze zevenvoudig wereldkampioene Yvonne Reynders.”

Daarnaast stap ze in de commentaarcabine met Ruben Van Gucht. Zodra de mannen hun ronde gedaan hebben, beginnen de dames eraan in Parijs. Ook zij reed ooit de Tour. “Maar dat is niet te vergelijken (ze stopte met koersen in 2013, red.) Met Lotte Kopecky hebben de Belgen nu een grote kans op de groene trui én ritoverwinningen. Maar we hebben nog vrouwen die erover kunnen zorgen dat de kijker niet op hun honger zal blijven zitten.”

Mooiste of alle wedstrijden

Dat er meer ruimte is voor vrouwensport juichen de dames toe. Toch zijn er nog steeds sceptici. “Soms zijn mensen verrast, soms zien ze echt een slechte wedstrijd”, zegt Courtois. “Dat is eigen aan sport, die onvoorspelbaarheid.”

“Ik ben een voorstander om niet zozeer alles uit te zenden, maar zeker wel de mooiste wedstrijden”, vult Beyen aan. “Niet elke wedstrijd is even mooi, ook niet bij de mannen.”

Met Beyen, Courtois en Elst en op de radio ook onder anderen Babette Moonen en Hermien Vanbeveren, zetten vrouwen in de sportjournalistiek nadrukkelijker hun voet. Toch zijn er nog steeds vooroordelen. “Maar er zijn altijd vooroordelen verbonden aan ‘vrouw zijn’”, zegt Courtois. “Dat je emotioneler dingen opneemt. Uiteraard is dat al eens gevallen, maar ook in andere werkomgevingen.”

“Zelf ben ik niet meteen voorstander om meteen alle wedstrijden uit te zenden, maar wel de mooiste”, zegt Ine Beyen. ©  Frank Bahnmuller

Beyen vult aan: “Ik kreeg in het begin de commentaar: Ha, dat is omdat ze de vrouw is van Serge(Pauwels, wielrenner, red.). Maar als ik het niet goed deed, zou ik het niet mogen blijven doen. Je moet die commentaar naast je neerleggen en focussen op wat je zelf wil.”

Dit is er de komende zomer allemaal te zien

• Het wereldkampioenschap 3x3 basketbal (21 - 26/6)

VRT is host broadcaster. Alle Belgische matchen, halve finales en finales live te volgen op tv. Ook op radio.

• Tour de France (1 - 24/7)

Alle ritten rechtstreeks op Eén met commentaar van Renaat Schotte en José De Cauwer, en Radio 1 met Sporza Tour. Vive le vélo met Karl Vannieuwkerke is terug.

• Tour de France Femmes (24 - 31/7)

Allen ritten op Eén met Ruben Van Gucht en Ine Beyen. Ook Vive le vélo gaat week langer door, net als Sporza Tour.

• EK voetbal vrouwen (6 - 31/7)

Alle wedstrijden live te volgen bij Canvas. Red Flames ook op Radio 1. Als de Belgen doorstoten na de groepsfase, zijn ze te zien op Eén.

• WK atletiek (15 - 24/7)

Het WK vindt plaats in de VS, dus vooral de ochtendsessies zijn live te zien op tv. De avondsessies worden ’s nachts gestreamd op sporza.be en bij Belgische medaillekansen ook op tv. ’s Middags is er een samenvatting van de avondsessies. Ook te volgen via radio.

• European Championships (11 - 21/8)

Een ruime selectie zien op Eén (voor 18 uur) en Canvas (na 18 uur). Rechtstreeks of samenvatting.

• Ronde van Spanje (19/8 - 11/9)

Te volgen bij Eén

• EK basketbal mannen (1 - 18/9)

De wedstrijden van de Belgian Lions zijn, net als de finale, live te volgen bij Sporza tv en online.

• WK wielrennen (18 - 25/9)

Te zien op Eén, met ook ochtendlijke samenvattingen vanuit Australië. Ook Radio 1 covert de wedstrijden van eliterenners ’s ochtends

• WK basketbal vrouwen (22/9 - 1/10)

De matchen van de Belgian Cats zijn te zien op Eén, net als de finale.

• WK volleybal vrouwen (23/9 - 15/10)

Te volgen via alle kanalen van Sporza

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer