Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

EU-Commissievoorzitter Von der Leyen opnieuw in Kiev, voor gesprek over EU-lidmaatschap

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen is voor de tweede keer sinds de Russische invasie op bezoek in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Ze heeft er gepraat over de Oekraïense aanvraag om lid te worden van de Europese Unie. Wellicht zal de Europese Commissie vrijdag met een aanbeveling komen over of Oekraïne de status van kandidaat-lidstaat mag krijgen. 

Oekraïne heeft in maart een aanvraag voor het EU-lidmaatschap ingediend.

De Europese lidstaten hebben de Commissie vervolgens gevraagd een aanbeveling te doen over of Oekraïne de status van kandidaat-lidstaat mag krijgen. Daarmee zal ze naar verwachting vrijdag komen. Tijdens een persconferentie met de Oekraïense president Volodimir Zelenski bevestigde Von der Leyen dat de aanbeveling er "eind volgende week" zal komen. De kwestie zal de week daarop ook besproken worden tijdens een Europese top. 

Von der Leyen zei ook dat de Oekraïense autoriteiten al veel hebben gedaan met hun oog op het kandidaat-lidmaatschap, maar dat er nog altijd veel moet gebeuren, met name op het gebied van de strijd tegen corruptie. Dat is een van de voorwaarden waaraan Oekraïne moet voldoen om kandidaat-lidstaat te kunnen worden, net als eisen op het vlak van de rechtsstaat en democratie.

"Oekraïne heeft al gigantische bijdrage geleverd aan gemeenschappelijke vrijheid"

Volgens Volodimir Zelenski zou "een positief antwoord van de Europese Unie op de Oekraïense aanvraag tot EU-lidmaatschap een positief antwoord zijn op de vraag of het Europese project überhaupt een toekomst heeft". Zelenski zei dat het Oekraïense volk "al een gigantische bijdrage heeft geleverd aan de verdediging van de gemeenschappelijke vrijheid."

Zelenski liet weten dankbaar te zijn voor het zesde pakket met sancties tegen Rusland. "Maar de oorlog duurt helaas voort, dus een zevende pakket is nodig, dat nog strenger moet zijn". Dat pakket moet volgens Zelenski gericht zijn tegen alle Russische functionarissen en rechters die de oorlog steunen, en tegen alle Russische banken.

Tweede bezoek aan Kiev

Het is al het tweede bezoek van Von der Leyen aan Kiev sinds de Russische inval in februari. In april ging ze naar Boetsja, een voorstad van Kiev waar honderden lichamen van burgers werden gevonden nadat Russische troepen zich uit het gebied hadden teruggetrokken. "Goed om terug te zijn in Kiev", liet ze vanmorgen weten op Twitter.

"We zullen de gezamenlijke inspanningen die nodig zijn voor de wederopbouw, en de vooruitgang van Oekraïne op de Europese weg afwegen", zei ze bij aankomst. "Dat zal bijdragen aan onze beoordeling, die we binnenkort zullen voorstellen." 

Of Oekraïne zich kandidaat-lidstaat zal mogen noemen, is een beslissing die uiteindelijk door alle EU-lidstaten wordt genomen. Het kandidaat-lidmaatschap is geen garantie voor een snelle toetreding. Turkije en enkele Balkanlanden zijn al jaren kandidaat-lid. 

Meest gelezen