Videospeler inladen...

Camerabeelden tonen hoe bekende spoedverpleger in Antwerps ziekenhuis wordt aangevallen door "patiënt"

Een verpleger van het Jan Palfijnziekenhuis in Antwerpen is afgelopen nacht in elkaar geslagen door een 21-jarige "patiënt". "De man liep binnen en reed wat rond met een rolstoel. Toen ik vroeg of hij hulp nodig had, lachte hij mij uit en sloeg hij mij", zegt Stef Vanlee, ook bekend als acteur uit "Dertigers". Het aantal gevallen van externe agressie naar zorgpersoneel neemt bovendien toe, ook nu de coronacrisis voorbij is. 

Rond half een vannacht was verpleger Stef Vanlee aan het werk op de spoedafdeling van Jan Palfijn, in Antwerpen. "De onthaalbediende van onze spoeddienst merkte op dat er een man binnenliep op de spoeddienst. Hij zette zich in een van de rolstoelen die daar standaard staan en begon er wat mee te spelen, hij reed wat rond", zegt Vanlee. 

"De onthaalmedewerkster riep mij erbij en ik vroeg hem of hij gezien wilde worden door een arts. Hij lachte mij gewoon uit. Ik zei dan dat hij het ziekenhuis moest verlaten, en reed hem naar de deur. Uit het niets sprong hij dan recht en viel hij mij aan."

Bekijk hier hoe de spoedverpleger de man naar buiten rijdt in de rolstoel, waarop de man rechtspringt en hem aanvalt:

Videospeler inladen...

Op de beelden is te zien hoe de onthaalmedewerkster meteen hulp gaat zoeken. Vanlee verdedigt zich en - buiten beeld - gaat het gevecht verder. "Uiteindelijk hebben we hem kunnen overmeesteren (...) Ik schreef net een boek over de spoeddienst, "112 verhalen: met, over en op spoed", maar ik kreeg in mijn meer dan 20 jaar carrière nog niet te maken met dit soort van zinloze geweld", zegt Vanlee, die er onder meer gekneusde ribben aan overhield en nu al zeker 10 dagen arbeidsonbekwaam is.

Geen onbekende bij politie

Enkele collega's van Vanlee riepen er meteen de politie bij, en die namen de man mee. "Ook tegen ons was hij weerspannig, hij probeerde de agenten uit te dagen en schold hen uit", zegt Kim Bastiaens van de Antwerpse politie. Het gaat om een 21-jarige man, hij was al eerder gekend voor een soortgelijk incident met geweld.

Vanlee diende ook formeel een klacht in. Wat de man bezielde, is voorlopig niet duidelijk. Hij zou onder invloed zijn geweest van alcohol. Hij zit voorlopig in de cel en is vanmiddag voorgeleid bij de onderzoeksrechter, op basis van "opzettelijke slagen en verwondingen met arbeidsongeschiktheid tot gevolg". De onderzoeksrechter heeft hem aangehouden. Hij blijft voorlopig dus in de cel.

Bekijk hier het gesprek met spoedverpleger Stef Vanlee (Jan Palfijn) en diensthoofd van de spoedafdeling Lieven Vergote (Algemeen Stedenlijk Ziekenhuis) in "Laat":

Videospeler inladen...

Meer agressie tegen zorgpersoneel

Externe agressie tegen zorgpersoneel lijkt toe te nemen. Dat blijkt ook uit de reactie van het ziekenhuis, waarin ze de agressie verwerpen. "Er is maar één woord voor het aanvallen van mensen die anderen helpen, en dat is: verwerpelijk", klinkt het in een reactie. "Agressie tegen hulpverleners is jammer genoeg geen uitzondering. Agressie is een maatschappelijk probleem dat niet stopt aan de deur van het ziekenhuis." Het ziekenhuis laat weten dat het Vanlee juridisch zal bijstaan. 

Het geval van Vanlee is geen uitzondering. In Charleroi werd onlangs ook een ambulancier aangevallen. Ook Lode Godderis ziet dat agressie tegen zorgverleners toeneemt. "Tijdens corona was er een stijging, maar de eerste voorzichtige analyse van de laatste cijfers is dat de afgelopen maanden die stijging zich nog verder doorzet", laat hij verstaan. Godderis is professor arbeidsgeneeskunde en CEO van IDEWE, de grootste externe dienst voor preventie en welzijn op het werk in ons land. 

"Meer dan een op de drie zorgverleners geeft aan agressie te hebben meegemaakt de afgelopen 6 maanden. Het gaat vooral over externe agressie. Als we het hebben over fysiek aangevallen worden, dan schommelt dit rond de twintig procent", zegt hij.

Agressie tegen hulpverleners is jammer genoeg geen uitzondering

Ziekenhuis Jan Palfijn

De stijging tijdens de afgelopen coronajaren lijkt - nu de coronapandemie voorbij is - zich dus niet naar "normaal" te herstellen. "Er zijn verschillende verklaringen. Mensen willen altijd snel geholpen worden, maar er is een tekort aan zorgpersoneel. Dat uit zich misschien in langere wachttijden, waardoor mensen prikkelbaar worden. Zorgverleners zijn vermoeid en misschien reageren ze ook minder rustig, waardoor situaties escaleren", aldus Godderis. "Het is ook opnieuw warm, mensen mogen weer buiten komen, dus er zijn misschien opnieuw meer feestjes, en er wordt ook meer gedronken. Wellicht spelen alcohol en andere drugs ook vaak een rol in de agressie."

Volgens Godderis is het belangrijk elk geweldincident te registreren, en personeel ook altijd goed op te leiden over hoe ze moeten omgaan met geweld. Het ziekenhuis in kwestie laat weten dat ze de incidenten registreren, werknemers die slachtoffer zijn geworden ondersteunen en ook inzetten op cursussen voor personeel over omgaan met geweld.

Meest gelezen