Oekraïense parlementsvoorzitter in "Terzake": "Oekraïners geven hun leven voor Europese waarden"

Momenteel trekt Ruslan Stefanchuk, voorzitter van het parlement in Oekraïne, door de Europese Unie om steun te zoeken voor het Oekraïense kandidaat-lidmaatschap. Vandaag deed hij ook ons land aan. “Terzake” nodigde Stefanchuk achteraf uit in de studio, waar hij nogmaals opriep om de kandidaatstelling van zijn land te accepteren. "Anders zal Poetin beseffen dat Europa geen geheel vormt."

Naar verwachting doet de Europese Commissie later deze week een aanbeveling over het al dan niet accepteren van het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne bij de EU. Het onderwerp staat op de agenda van de Europese top van 23 en 24 juni, exact vier maanden nadat Rusland in Oekraïne binnenviel.

Stefanchuk noemt de beslissing een belangrijke politieke impuls. “Als de beslissing positief is, dan is het een impuls voor het Oekraïense volk. Iedere Oekraïner die op de barricades staat, en iedere Oekraïner in het buitenland, zal begrijpen dat Europa hem steunt. Dat zal hen een boost naar de overwinning geven, die situatie in het land radicaal kan veranderen. Als de beslissing negatief is, zal Poetin die impuls krijgen. Hij zal beseffen dat Europa geen geheel vormt. Daarom wil ik tegen mijn Europese collega’s zeggen dat de beslissing niet alleen over Oekraïne, maar ook over veiligheid in Europa gaat. Dit is een punt dat de wereld in voor en tegen zal verdelen.”

BEKIJK - "Terzake" nodigt de Oekraïense parlementslid Ruslan Stefanchuk uit in de studio. Hij trekt momenteel door de EU om steun te zoeken voor het het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne:

Videospeler inladen...

De parlementsvoorzitter beseft naar eigen zeggen dat er nog werk aan de winkel is vooraleer Oekraïne bij de EU kan toetreden. “We kennen onze problemen, we hebben die geërfd van vorige regeringen die flikflooiden met Rusland. Maar we hebben vandaag een totaal andere maatschappij.” 

Tegelijk vindt hij “dat nog geen enkel land of geen enkel volk zo’n zware prijs moet betalen voor een kandidaat-lidmaatschap”. Bovendien bestaan er volgens hem geen grotere fans van de EU dan Oekraïners. “91 procent steunt de weg van de vereniging met de EU. En dat is niet alleen omdat er een oorlog gaande is, maar omdat we dezelfde waarden delen. Die betekenen veel voor ons, Oekraïners geven er hun leven voor. We hebben al een examen afgelegd waarmee we laten zien dat we voldoen aan de waarden en normen van de EU. Nu is het aan de EU om dat examen te erkennen bepalen of de Oekraïners het waard zijn", klinkt het.

Meest gelezen