Minister Tinne Van der Straeten voert druk op: “Zonder Ventilus is bevoorrading niet verzekerd”

Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) dringt er bij haar Vlaamse collega Zuhal Demir (N-VA) op aan om snel knopen door te hakken over de gecontesteerde hoogspanningsleiding in West-Vlaanderen. “Zonder zullen we meer productie moeten bouwen om de bevoorrading te garanderen”, schrijft ze in een brief.

Daarmee verhoogt Van der Straeten de druk op de Vlaamse regering om snel een beslissing te nemen over het ruimtelijk uitvoeringsplan dat Ventilus mogelijk moet maken. Ze wijst erop dat het Ventilus-project als prioriteit in het Vlaamse regeerakkoord is opgenomen, en dat de startnota al werd goedgekeurd door de vorige Vlaamse regering.

LEES OOK. Ondernemers verhogen druk op Zuhal Demir: “Bouw Ventilus snel bovengronds”

Ook wijst ze er erop dat alle experts en intendanten die zich over het dossier hebben gebogen, allemaal tot dezelfde conclusie kwamen: Ventilus kan alleen met een luchtlijn. Een presentatie van netbeheerder Elia maakt duidelijk dat een ondergrondse lijn ook bijna vijf miljard duurder is dan een bovengrondse, voor Ventilus en zijn Waalse tegenhanger (Boucle du Hainaut) samen.(wwi, agy)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen